NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Tradičný trojfarebný tvarohový koláč. Recept naň mám z knihy z roku 1997.
Tradičný trojfarebný tvarohový koláč. Recept naň mám z knihy z roku 1997.
Tradičný trojfarebný tvarohový koláč. Recept naň mám z knihy z roku 1997.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jitka Smejkalová

Dve vrstvy cesta a jedna vrstva tvarohového krému vytvárajú dokonalú kombináciu chutí. Dezert je sladký, jemný a v ústach sa doslova rozplýva. Recept naň mám zo starej knihy z roku 1997, no mierne som si ho za tú dobu upravila. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.4.2025

Tradičný trojfarebný tvarohový koláč. Recept naň mám z knihy z roku 1997.

Dve vrstvy cesta a jedna vrstva tvarohového krému vytvárajú dokonalú kombináciu chutí. Dezert je sladký, jemný a v ústach sa doslova rozplýva. Recept naň mám zo starej knihy z roku 1997, no mierne som si ho za tú dobu upravila. Autor: Jitka Smejkalová

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Tmavé cesto:

300 g
polohrubá múka
1 ks
prášok do pečiva
2 lyžice
kakao
100 g
Hera alebo maslo
100 g
práškový cukor
1 ks
vajce
5 lyžíc
mlieko

Náplň:

3 ks
tvaroh
1 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
podľa chuti
práškový cukor
1/2 bal.
vanilkový puding (prášok)
podľa potreby
mlieko

Svetlé cesto:

200 g
polohrubá múka
130 g
kryštálový cukor
2 ks
vajce
100 ml
olej
1/2 bal.
prášok do pečiva
1/2 bal.
vanilkový puding (prášok)
5 – 6 lyžíc
voda

Ďalej:

podľa potreby
rum
podľa potreby
džem
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Jednoduchý a tak dobrý. Presne tak by som opísala tento trojvrstvový koláč, ktorý robím pri rôznych príležitostiach. Veľakrát vtedy, keď máme doma chuť na niečo sladké alebo na sviatky, ako je Veľká noc či Vianoce. Všetkým chutí a zje sa takmer okamžite po upečení.

  1. Ako prvé pripravíme tmavé cesto. Zmäknutú Heru alebo maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Následne zašľaháme vajíčka a postupne aj mlieko.
  2. V druhej nádobe zmiešame polohrubú múku, prášok do pečiva a kakao. Suché ingrediencie pridáme k mokrým a hotové cesto rozprestrieme do hlbokého plechu, ktorý sme vymastili a vysypali múkou.
  3. Kakaové cesto potrieme vodou a následne džemom, ktorý sme rozriedili rumom. Džem nie je v recepte povinný a môžete ho vynechať. Ja zvyčajne používam kyslastejšie druhy, ktoré skvelo kontrastujú so sladkým tvarohom. Výborný je napríklad tento marhuľový.
  4. Zo všetkých surovín určených na náplň vypracujeme hladkú zmes, ktorú nanesieme na cesto s džemom. Mlieka použijeme toľko, aby sa náplň dala naliať. Tvaroh môžete sčasti zameniť za mascarpone, ako som to urobila ja – použila som 2 vaničkové tvarohy a 1 mascarpone.
  5. Nakoniec ešte zo všetkých surovín vypracujeme bledé cesto, ktoré nalejeme na tvarohovú náplň a vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na teplotu 180 °C. Pečieme približne 30 minút.

Príprava koláča je o niečo zdĺhavejšia, no nie je vôbec komplikovaná, preto sa jej nemusíte báť. Pred podávaním dezert nakrájajte na menšie štvorce a nezabudnite ho posypať práškovým cukrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár