NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Tradičný podplamenník s bohatou smotanovo-bryndzovou oblohou.
Tradičný podplamenník s bohatou smotanovo-bryndzovou oblohou.
Recept Tradičný podplamenník s bohatou smotanovo-bryndzovou oblohou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Nadýchaný a výborný na raňajky, desiatu aj večeru. Podplamenník, niektorí ho môžete poznať aj pod názvom podpecník, je tradičný chlebový posúch s chutnou oblohou vo forme bryndze, kyslej smotany, cibule alebo slaniny. My ho máme doma veľmi radi, preto ho pripravujem na pravidelnej báze. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.4.2025

Tradičný podplamenník s bohatou smotanovo-bryndzovou oblohou.

Nadýchaný a výborný na raňajky, desiatu aj večeru. Podplamenník, niektorí ho môžete poznať aj pod názvom podpecník, je tradičný chlebový posúch s chutnou oblohou vo forme bryndze, kyslej smotany, cibule alebo slaniny. My ho máme doma veľmi radi, preto ho pripravujem na pravidelnej báze. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

150 ml
vlažné mlieko
1 lyžička
kryštálový cukor
1/2 kocky
droždie
500 g
hladká múka
1 lyžička
soľ
1 ks
vajce
3 lyžice
olivový olej
2 ks
uvarený zemiak
podľa potreby
masť (na vymastenie plechu)

Obloha:

400 ml
kyslá smotana
250 g
bryndza
250 g
slanina
2 ks
vajce
1 ks
veľká cibuľa
podľa chuti
soľ
podľa chuti
kôpor alebo pažítka
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Podplamenník je výbornou voľbou pre každého, kto miluje slané koláče. Vie skvelo zasýtiť a môžete ho piecť počas celého roka. Zvyčajne ho robím na plech, no z cesta sa dajú vytvarovať aj menšie bochníčky.

  1. Mlieko zohrejeme, primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme približne 15 minút, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na približne hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto roztiahneme na plech, ktorý sme potreli masťou a navrch nanesieme bryndzu zmiešanú s kyslou smotanou a vajíčkami. Ak sa vám zdá zmes málo slaná, môžete ju mierne posoliť.
  4. Povrch podpecníka posypeme nakrájanou slaninou, cibuľou a kôprom alebo pažítkou a vložíme do rúry. Pečieme približne 20 minút pri teplote 180 °C.

Podpecník nechajte vychladnúť. Potom ho nakrájajte na menšie časti a servírujte. A v prípade, že by ste nemali chuť na bryndzu, môžete vyskúšať tento podplamenník so slaninou, cibuľou a smotanou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár