NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Tradičný opitý Izidor s kvapkou rumu. Tento recept vás v momente vráti do detstva!
Tradičný opitý Izidor s kvapkou rumu. Tento recept vás v momente vráti do detstva!
Tradičný opitý Izidor s kvapkou rumu. Tento recept vás v momente vráti do detstva!
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Ak máte radi spojenie orechov, rumu, džemu a čokolády, tento dezert si jednoducho zamilujete. Opitý Izidor patrí medzi tradičné sviatočné rezy, ktoré voňajú domovom a luxusne vyzerajú aj na slávnostnom stole.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   19.10.2025

Tradičný opitý Izidor s kvapkou rumu. Tento recept vás v momente vráti do detstva!

Ak máte radi spojenie orechov, rumu, džemu a čokolády, tento dezert si jednoducho zamilujete. Opitý Izidor patrí medzi tradičné sviatočné rezy, ktoré voňajú domovom a luxusne vyzerajú aj na slávnostnom stole.

35 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

220 g
práškový cukor
220 g
maslo
6 ks
vajce
75 g
hrubá múka
75 g
hladká múka
2 lyžice
kakao
1 bal.
prášok do pečiva
štipka
soľ

Orechová náplň:

250 g
mleté orechy
150 g
práškový cukor
200 ml
rum
380 g
ríbezľový džem
1 pohár
marhule (kompót)

Navrch:

300 g
tmavá čokoláda
200 g
maslo
2 lyžice
slnečnicový olej
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Tento dezert je ako stvorený pre milovníkov výrazných chutí a zaujímavých receptov. Výborný je hneď po upečení, no ešte lepšie bude chutiť, keď ho necháte aspoň deň postáť, aby sa jednotlivé suroviny dokonalo prepojili.

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom.
  2. Postupne pridáme žĺtky a šľaháme ďalej.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  4. V mise zmiešame hrubú a hladkú múku, kakao a prášok do pečiva.
  5. Suchú zmes pridáme k maslu a dôkladne premiešame. Následne pridáme aj sneh.
  6. Takto pripravené cesto vylejeme na plech 30 x 40 cm, uhladíme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
  7. Na upečený a vychladnutý korpus nanesieme džem (ja som použila ríbezľový pripravený podľa tohto receptu, no zvoliť môžete akýkoľvek iný) a vrch posypeme práškovým cukrom zmiešaným s mletými orechmi.
  8. Orechovú vrstvu pokvapkáme rumom a navrch poukladáme marhule. Vrch koláča ešte polejeme čokoládovou polevou a dáme zachladiť.

Opitý Izidor je ako stvorený na Vianoce, kedy zaženie chuť na sladké a výborne doplní sviatočný stôl. Chceli by ste vyskúšať ešte nejaké sviatočné rezy? Stavte napríklad na tieto punčové, ktoré chutia aj vyzerajú ako z cukrárne.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár