NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičný oblíž prst s nadýchaným cestom a bohatým krémom
Tradičný oblíž prst s nadýchaným cestom a bohatým krémom
Recept Tradičný oblíž prst s nadýchaným cestom a bohatým krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Valéria Blehová

Tradičný zákusok, ktorý nesklame a získate si ním každého člena rodiny či hosťa. Presne taký je oblíž prst, ktorý robím pravidelne už dlhé roky podľa svojho overeného receptu. Vďaka nemu vždy dokonalo vyjde. Určite ho vyskúšajte aj vy. Autor: Valéria Blehová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.5.2025

Tradičný oblíž prst s nadýchaným cestom a bohatým krémom

Tradičný zákusok, ktorý nesklame a získate si ním každého člena rodiny či hosťa. Presne taký je oblíž prst, ktorý robím pravidelne už dlhé roky podľa svojho overeného receptu. Vďaka nemu vždy dokonalo vyjde. Určite ho vyskúšajte aj vy. Autor: Valéria Blehová

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

8 ks
vajce
6 lyžíc
kryštálový cukor
4 lyžice
polohrubá múka
1/2 bal.
prášok do pečiva
4 lyžice
kakao

Plnka 1:

8 ks
žĺtok
250 g
práškový cukor
3 bal.
vanilkový cukor
2 ks
maslo

Plnka 2:

8 ks
bielok
500 g
kryštálový cukor

Ďalej:

podľa potreby
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Oblíž prst je u nás doma klasikou, ktorú robím na takmer každé sviatky, oslavy alebo v nedeľu, keď mám viac času. Skvelo sa hodí ku káve alebo po dobrom obede. Ak ste ho doteraz nerobili a chcete mať istotu, že sa vám podarí, vyskúšajte tento recept.

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme pevný sneh.
  2. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Pridáme múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec aj sneh. Hotové cesto vylejeme na plech a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 až 20 minút. Sledujeme.
  3. Plnka 1: Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom nad parou. Miešame do zhustnutia. Maslo vyšľaháme pomocou mixéra a následne pridáme vychladnutú žĺtkovú zmes.
  4. Plnka 2: Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom nad parou.
  5. Na vychladnuté cesto najprv nanesieme prvú plnku, potom druhú a necháme v chlade stuhnúť. Zákusok nakoniec polejeme ešte čokoládovou polevou – pripraviť si ju môžete podľa tohto receptu. Necháme znova stuhnúť a máme hotovo.

Stuhnutý oblíž prst nakrájame na kocky a môžeme podávať. Chceli by ste mierne odlišnú verziu tohto zákusku? Vyskúšajte z neho spraviť tortu podľa tohto receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár