NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičný metrový koláč s fotopostupom
Tradičný metrový koláč s fotopostupom
Recept Tradičný metrový koláč s fotopostupom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Tradície by sa mali dodržiavať a u nás doma to samozrejme platí. Mamka mala narodeniny, a preto som sa rozhodla ako každý predchádzajúci rok upiecť jej najobľúbenejší koláč. Je ním metrový koláč, ktorým nepohrdne nik z rodiny. Odporúčam vyskúšať. Autor: Jaja

Jaja79    ·   2.5.2025

Tradičný metrový koláč s fotopostupom

Tradície by sa mali dodržiavať a u nás doma to samozrejme platí. Mamka mala narodeniny, a preto som sa rozhodla ako každý predchádzajúci rok upiecť jej najobľúbenejší koláč. Je ním metrový koláč, ktorým nepohrdne nik z rodiny. Odporúčam vyskúšať. Autor: Jaja

45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
štipka
soľ
260 g
práškový cukor
250 g
hladká múka
10 lyžíc
olej
10 lyžíc
teplá voda
1/2 bal.
prášok do pečiva
2 lyžice
kakao

Krém:

500 ml
mlieko
1,5 bal.
vanilkový puding
150 g
práškový cukor
250 g
maslo
1 bal.
vanilkový cukor
1 lyžička
rum

Vrch:

200 g
čokoláda
4,5 lyžice
olej
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Metrový koláč je klasika, ktorá sa u nás robí pravidelne – na oslavy, sviatky či počas víkendov. Recept mám ešte od starej mamy a môžem povedať, že sa mi zatiaľ vždy podaril. Ak máte radi aj vy klasiku overenú rokmi, určite sa pustite do jeho pečenia.

  1. Pripravíme si všetky suroviny a vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Pripravíme si aj formu srnčieho chrbta, ktorú poriadne vymastíme tukom a vysypeme múkou. Najlepšie je, keď vlastníte 2 formy, tak cesto upečiete naraz. Neodporúča sa čakať, kým sa upečie prvé, pretože šľahané cesto spadne a nebude po upečení pekne nadýchané.
  2. Bielky vyšľaháme úplne dotuha s cukrom a štipkou soli.
  3. V druhej miske vyšľaháme žĺtky spolu s práškovým cukrom do bledej peny. K žĺtkovej pene pridáme olej, teplú vodu a zapracujeme. Pridáme aj preosiatu múku s práškom do pečiva a zapracujeme. Na záver už len ručne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov v troch etapách.
  4. Pripravené cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej časti zamiešame kakao.
  5. Svetlé cesto nanesieme do jednej formy. Tmavé cesto nanesieme do druhej formy. Dáme piecť na 25 minút.
  6. Upečené cestá vyklopíme z formy a necháme pri izbovej teplote na mriežke vychladnúť. Následne ich nakrájame na rezy – riadime sa vzorom zo srnčieho chrbta.
  7. V mlieku rozmiešame pudingový prášok, vanilkový cukor a uvaríme hustý puding. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a rumom do peny. Postupne po lyžiciach zašľaháme vychladnutý puding.
  8. Pripravíme si nakrájané kúsky cesta, ktoré striedavo lepíme krémom. Necháme si trochu krému aj na povrch celého koláča. Poobtierame, uhladíme a vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme zatuhnúť.

Hotový koláč krájame šikmým rezom, aby sme mali pekný dvojfarebný rez. Chceli by ste vyskúšať ešte nejaký tradičný zákusok? Stavte na tento výborný a ultra rýchly krémeš, ktorý budete mať hotový do 30 minút.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár