NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Tradičný jablkový koláč podľa receptu našich babičiek, ktorý sa vždy teší veľkej obľube.
Tradičný jablkový koláč podľa receptu našich babičiek, ktorý sa vždy teší veľkej obľube.
Tradičný jablkový koláč podľa receptu našich babičiek, ktorý sa vždy teší veľkej obľube.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Jablkový koláč podľa našich babičiek je jednou z tých tradičných dobrôt, ktoré som už pripravila neuveriteľne mnohokrát a vždy sa teší veľkej obľube. Zbožňujem, keď je v ňom mnoho jabĺk, ale tentoraz som nemala toľko k dispozícii, takže som pridala iba toľko, koľko som mala. Určite by som však odporučila pridať veľa škorice, pretože počas pečenia to celý dom krásne prevonia a pri konzumácii je to skvelá chuťová kombinácia.

Karambola Karambola    ·   10.11.2023

Tradičný jablkový koláč podľa receptu našich babičiek, ktorý sa vždy teší veľkej obľube.

Jablkový koláč podľa našich babičiek je jednou z tých tradičných dobrôt, ktoré som už pripravila neuveriteľne mnohokrát a vždy sa teší veľkej obľube. Zbožňujem, keď je v ňom mnoho jabĺk, ale tentoraz som nemala toľko k dispozícii, takže som pridala iba toľko, koľko som mala. Určite by som však odporučila pridať veľa škorice, pretože počas pečenia to celý dom krásne prevonia a pri konzumácii je to skvelá chuťová kombinácia.

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
200 g
práškový cukor
250 g
maslo
2 ks
vajce
1 bal.
prášok do pečiva
štipka
soľ
1 ks
citrón - kôra
1 bal.
vanilkový cukor
1 kelímok
kyslá smotana

Náplň:

1 kg
jablká
podľa chuti
cukor
podľa chuti
škorica
cca 2 lyžice
detská krupica
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Na prípravu použijeme plech na pečenie s rozmermi 24 x 36 cm. Dno plechu na pečenie dôkladne vymažeme tukom a potom vysypeme múkou, aby sa koláč neprilepil.
  2. Začneme prípravou plnky. Najprv očistíme jablká, nastrúhame ich na hrubom strúhadle a vložíme do hrnca. Pridáme cukor a škoricu, potom dusíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Akonáhle sú jablká mäkké, odstavíme ich a pridáme krupicu, dôkladne premiešame a necháme plnku vychladnúť.
  3. Teraz sa pustíme do prípravy cesta. Všetky suroviny na cesto spojíme dohromady. Kyslú smotanu postupne pridávame (majme na pamäti, že konzistencia kyslej smotany sa môže líšiť – niektoré sú redšie, iné hustejšie, takže pridávame postupne, aby sme nedostali príliš riedke alebo husté cesto). Cesto spracujeme do guličky a potom ho rozdelíme na dve časti, ktoré neskôr rozvaľkáme.
  4. Rozvaľkáme jeden plát cesta a uložíme ho na dno pripraveného plechu. Na toto cesto navrstvíme pripravenú plnku z jabĺk, predtým však jabká stlačíme v rukách, aby sa zbavila prebytočnej šťavy. Potom položíme druhý plát cesta na vrch a poprepichujeme ho vidličkou, aby sme zabránili tvorbe bubliniek. Celý koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry.
  5. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na teplote 200 stupňov po dobu približne 40-50 minút, kým cesto nezíska krásnu zlatistú farbu. Po upečení vyberieme koláč z rúry, necháme ho vychladnúť a potom posypeme vrch práškovým cukrom, čo dodá koláču dokonalú dochuť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár