NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičné vysmážané šišky z nadýchaného kysnutého cesta.
Tradičné vysmážané šišky z nadýchaného kysnutého cesta.
Recept Tradičné vysmážané šišky z nadýchaného kysnutého cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Marcela Sácká

Domáce šišky sú lepšie ako akékoľvek kupované. Pripomínajú mi detstvo a vždy, keď ich urobím, majú veľký úspech. Otestovala som už viacero receptov, no k tomuto sa vraciam pravidelne. Cesto je krásne nadýchané, mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.3.2025

Tradičné vysmážané šišky z nadýchaného kysnutého cesta.

Domáce šišky sú lepšie ako akékoľvek kupované. Pripomínajú mi detstvo a vždy, keď ich urobím, majú veľký úspech. Otestovala som už viacero receptov, no k tomuto sa vraciam pravidelne. Cesto je krásne nadýchané, mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte. Autor: Marcela Sácká

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások:

125 ml
vlažné mlieko
21 g
droždie
10 g
kryštálový cukor

Cesto:

2 ks
malý žĺtok
20 g
maslo
15 g
kryštálový cukor
300 g
hladká múka
1 a 1/2 lyžice
rum
90 ml
vlažné mlieko
štipka
soľ

Ďalej:

podľa potreby
olej (na smaženie)
podľa potreby
džem (na plnenie)
podľa potreby
práškový cukor (na dekoráciu)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Šišky sú dokonalé na obed, večeru alebo len ako niečo sladké počas dňa. Po vysmažení ich plním vždy svojou vlastnou domácou marmeládou. Tentokrát som použila jahodovú a marhuľovú, ktorú som robila podľa tohto receptu.

  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor. Premiešame, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Následne prisypeme múku a soľ a prilejeme rum. Pridáme hotový kvások, žĺtky a začneme hnietiť cesto. Počas toho postupne prilievame vlažné mlieko.
  3. Hotové cesto dáme na teplé miesto kysnúť. Keď narastie, dáme ho na pomúčenú pracovnú dosku, vyvaľkáme a začneme vykrajovať šišky.
  4. Vykrojené šišky vkladáme do rozpáleného oleja a vysmážame dozlata.
  5. Hotové šišky plníme džemom podľa chuti a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Takto pripravené šišky sú nadýchané a veľmi chutné. Ak by ste si však chceli pripraviť o niečo ľahšiu verziu, môžete vyskúšať tento recept na šišky pečené v rúre.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár