NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičné pečené buchty s tvarohom a hrozienkami.
Tradičné pečené buchty s tvarohom a hrozienkami.
Recept Tradičné pečené buchty s tvarohom a hrozienkami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Doma sme dostali chuť na niečo sladké, preto som urobila buchty z nadýchaného kysnutého cesta. To som následne naplnila tvarohom zmiešaným so sušenými hrozienkami a jednoduchý sýty obed bol na stole. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.2.2025

Tradičné pečené buchty s tvarohom a hrozienkami.

Doma sme dostali chuť na niečo sladké, preto som urobila buchty z nadýchaného kysnutého cesta. To som následne naplnila tvarohom zmiešaným so sušenými hrozienkami a jednoduchý sýty obed bol na stole. Autor: Milada Sumková

45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
100 g
rozpustené maslo
1 ks
vajce
300 ml
mlieko alebo voda
3 lyžice
kryštálový cukor
štipka
soľ
1/2 kocky
droždie

Tvarohová plnka:

podľa potreby
tvaroh
podľa chuti
práškový cukor
podľa chuti
vanilkový cukor
podľa chuti
citrónová kôra
podľa potreby
sušené hrozienka

Ďalej:

podľa potreby
maslo (na potretie)
podľa potreby
práškový cukor (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Tvarohová plnka dodáva buchtám skvelú chuť a pritom vie veľmi dobre zasýtiť. Volím ju preto oveľa častejšie ako klasický džem. Ak by ste si však chceli pripraviť tradičné lekvárové buchty, môžete sa inšpirovať týmto receptom.

  1. Do vlažného mlieka alebo vody s lyžičkou cukru rozdrobíme droždie.
  2. Hotový kvások pridáme k všetkým ostatným surovinám a spracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a dáme na približne 45 minút kysnúť.
  3. Z hotového cesta vytvarujeme buchtičky a naplníme ich plnkou podľa chuti. Ja som použila tvaroh, ktorý som zmiešala s práškovým a vanilkovým cukrom, pridala som citrónovú kôru a sušené hrozienka. Ďalšie recepty na plnky, ktoré nevytečú, nájdete v tomto článku.
  4. Hotové buchtičky presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Potom ich potrieme maslom a pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.

Hneď po upečení potrieme buchty ešte jednou vrstvou masla, počkáme kým vychladnú, posypeme ich práškovým cukrom a môžeme podávať. Tým, že sú buchty sýte, sú vhodné nielen ako skvelý dezert, ale aj na obed či večeru.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár