NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Parížske rožky Tradičné parížske rožky s jemným maslovým krémom podľa pani Jany.
Tradičné parížske rožky s jemným maslovým krémom podľa pani Jany.
Recept Tradičné parížske rožky s jemným maslovým krémom podľa pani Jany.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Parížske rožky sú u nás tak obľúbené, že ich pečiem nielen počas Vianoc, ale aj bežne cez rok. Tým, že vydržia dlho, si ich môžem upiecť aj z väčšej dávky, uskladniť a následne vždy, keď príde návšteva, naservírovať ku káve alebo ako niečo sladké po obede. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.3.2025

Tradičné parížske rožky s jemným maslovým krémom podľa pani Jany.

Parížske rožky sú u nás tak obľúbené, že ich pečiem nielen počas Vianoc, ale aj bežne cez rok. Tým, že vydržia dlho, si ich môžem upiecť aj z väčšej dávky, uskladniť a následne vždy, keď príde návšteva, naservírovať ku káve alebo ako niečo sladké po obede. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

100 g
práškový cukor
1 ks
vajce
100 g
mleté orechy
1 lyžica
hladká múka

Plnka:

1 ks
salko
1 ks
maslo
podľa potreby
čokoláda

Poleva:

podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Parížske rožky sú pre niekoho tradičným symbolom Vianoc. U nás doma sa robia počas celého roka. Skvelé sú ako sladká bodka za dobrým obedom alebo ako dezert na oslavy. Počas jednotlivých rokov som vyskúšala viacero receptov, no tento sa stal mojím obľúbeným.

  1. V miske vyšľaháme do peny vajce a cukor. Postupne prisýpame mleté orechy a múku, ktoré dôkladne zapracujeme.
  2. Hotové cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka, pomocou ktorého začneme robiť na plechu vystlanom papierom na pečenie rožky, alebo môžeme využiť špeciálnu formu na rožky, ktorú som zvolila ja.
  3. Pripravené rožky vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 170 °C a pečieme približne 15 minút.
  4. Rožky necháme vychladnúť a následne na ne aplikujeme krém, ktorý pripravíme vyšľahaním salka, masla a rozpustenej čokolády.
  5. Rožky dáme stuhnúť na chladné miesto, potom ich namáčame do rozpustenej čokolády alebo čokoládovej polevy, ktorú si môžete pripraviť podľa tohto receptu. Znova počkáme pár hodín, kým rožky stuhnú, a môžeme servírovať.

Parížske rožky chutia naozaj dokonalo. Určite si ich pripravte. A okrem tých klasických môžete vyskúšať aj verziu s bielou čokoládou, na ktorú nájdete recept tu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár