NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Tradičné Masarykove koláčiky. Orechy pred použitím takto spracujte, aby neboli tvrdé.
Tradičné Masarykove koláčiky. Orechy pred použitím takto spracujte, aby neboli tvrdé.
Recept Tradičné Masarykove koláčiky. Orechy pred použitím takto spracujte, aby neboli tvrdé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Masarykove koláčiky sú chutné a jednoduché na prípravu. Ich história je dlhá, kvôli čomu ich môžete nájsť v rôznych prevedeniach. My ich pečieme každé Vianoce podľa tohto receptu, ktorý ma ešte nikdy nesklamal. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.11.2024

Tradičné Masarykove koláčiky. Orechy pred použitím takto spracujte, aby neboli tvrdé.

Masarykove koláčiky sú chutné a jednoduché na prípravu. Ich história je dlhá, kvôli čomu ich môžete nájsť v rôznych prevedeniach. My ich pečieme každé Vianoce podľa tohto receptu, ktorý ma ešte nikdy nesklamal. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

300 g
hladká múka
200 g
maslo
100 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok
210 g
lieskové orechy

Na obalenie

podľa potreby
práškový cukor
podľa potreby
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Výhodou Masarykových koláčikov je predovšetkým to, že veľmi dlho vydržia. Pokojne ich môžete spraviť s predstihom. Budete mať tak istotu, že ak tesne pred Štedrým dňom nebudete mať čas, na sviatočnom stole sa predsa len objavia nejaké koláčiky.

  1. Orechy (ja som zvolila lieskové) pred použitím aspoň na 2 hodiny namočíme do studenej vody, aby zmäkli. Pre lepšiu chuť môžeme do vody pridať rum.
  2. Hladkú muku zmiešame so zmäknutým maslom, práškovým cukrom, žĺtkom a vypracujeme cesto. Nakoniec ešte zapracujeme orechy.
  3. Z cesta urobíme tri valčeky, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na noc do chladničky. Ak by cesto na ďalší deň nebolo dostatočne tuhé, dáme ho na hodinu do mrazničky.
  4. Z valčekov krájame kolieska hrubé približne pol centimetra, ktoré následne dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút.
  5. Po upečení koláčiky obalíme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým a podávame. Z jednej dávky vyjdú 2 plné plechy.

Masarykove sušienky nemusia odležať. Konzumovať ich môžeme hneď po tom, ako ich upečieme. Pre dlhšiu trvanlivosť ich skladujeme na tmavom a chladnom mieste spolu s ďalšími vianočnými koláčikmi.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár