NajRecept.sk Cestoviny Rezance Tradičné domáce slíže z 5 surovín.
Tradičné domáce slíže z 5 surovín.
Recept Tradičné domáce slíže z 5 surovín.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Domáce slíže – presne také, aké ich robila naša babka. U nás sú mimoriadne obľúbené a jedia sa na rôzne spôsoby. Ako na sladko, napríklad s makom, kakaom alebo orechmi, tak aj na slano – s vajíčkom. Určite ich vyskúšajte urobiť aj vy. Ich príprava nie je vôbec náročná.

siky.silvia siky.silvia    ·   7.2.2025

Tradičné domáce slíže z 5 surovín.

Domáce slíže – presne také, aké ich robila naša babka. U nás sú mimoriadne obľúbené a jedia sa na rôzne spôsoby. Ako na sladko, napríklad s makom, kakaom alebo orechmi, tak aj na slano – s vajíčkom. Určite ich vyskúšajte urobiť aj vy. Ich príprava nie je vôbec náročná.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
polohrubá múka
4 ks
vajce
200 ml
voda
1 lyžička
soľ
podľa potreby
kačacia alebo bravčová masť
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Domáce slíže sú tradičným pokrmom, ktorý u nás doma robíme pomerne často. Sú veľmi chutné a tým, že ich môžete podávať na rôzne spôsoby, si na svoje príde úplne každý. Tých najmenších členov rodiny určite potešíte sladkou verziou. Starší si zas zamilujú tú slanú.

  1. Približne 3/4 múky vysypeme na pracovnú dosku. Pridáme vajíčka, soľ a začneme pomaly ručne hnietiť. Aby sa nám suroviny lepšie spojili, postupne prilievame vodu. Ak sa cesto lepí, podsypávame ho zvyškom múky.
  2. Hotové cesto rozdelíme na niekoľko menších častí (ja som ich mala šesť) a na chvíľu odložíme. Potom ich vyvaľkáme na tenký kruh, ktorý počas vaľkania pravidelne posypávame múkou a otáčame.
  3. Vyvaľkané cestá necháme nejaký čas obschnúť a potom ich krájame na pásiky. Tie uložíme jeden na druhý a začneme krájať rezance. Ak nechcete, aby sa cesto lepilo, jemne ho pred krájaním pomúčte.
  4. Rezance vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Vytiahneme ich, necháme odkvapkať, vložíme do misky a pridáme trochu masti, s ktorou ich premiešame.

Slíže podávajte na slano alebo na sladko. Skvelo chutia s grankom, makom, tvarohom, kakaom alebo škoricou. Jednotlivé posýpky môžete pokojne aj kombinovať. Ja preferujem kombináciu maku, orechov a granka.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár