NajRecept.sk Pečivo Žemle Tradičné domáce bosniaky s krémovou cesnačkou.
Tradičné domáce bosniaky s krémovou cesnačkou.
Recept Tradičné domáce bosniaky s krémovou cesnačkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Pamätáte sa na bosniaky – mimoriadne chutne chlebové žemle? Doma ich máme veľmi radi a keď ich pripravím podľa tohto receptu, chutia presne tak, ako si ich pamätám z detstva, keď nám ich kupovala maminka v pekárni. Tentokrát som ich po upečení vydlabala a naplnila cesnačkou.

siky.silvia siky.silvia    ·   16.2.2025

Tradičné domáce bosniaky s krémovou cesnačkou.

Pamätáte sa na bosniaky – mimoriadne chutne chlebové žemle? Doma ich máme veľmi radi a keď ich pripravím podľa tohto receptu, chutia presne tak, ako si ich pamätám z detstva, keď nám ich kupovala maminka v pekárni. Tentokrát som ich po upečení vydlabala a naplnila cesnačkou.

55 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Bosniaky:

250 g
hladká múka chlebová T650
250 g
ražná múka chlebová
1 lyžička
med
1 lyžička
ocot
1 a 1/2 lyžičky
soľ
350 ml
vlažná voda
75 g
strúhaný surový cesnak
7 g
sušené kvasnice

Ďalej:

1 ks
vajce (na potretie)
podľa potreby
hrubá soľ (na posypanie)

Cesnačka:

podľa potreby
zemiaky
1 kocka
bujón
podľa potreby
soľ
podľa potreby
vegeta
podľa potreby
cesnak
podľa potreby
voda
podľa potreby
tvrdý syr (napr. Eidam)
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Bosniaky môžete pripravovať väčšie aj menšie. Ja zvyčajne volím skôr menšiu veľkosť, aby som ich mohla každému naservírovať samostatne na tanier. To, k čomu ich budete podávať, je čisto na vás. Ja k nim robím cesnačku, no vhodné sú aj rôzne iné husté polievky. Recepty na tie najlepšie nájdete na tomto odkaze.

  1. Do misy nasypeme obe múky, soľ a sušené droždie. Všetko premiešame, pridáme mokré suroviny, čiže med, ocot, vodu a nakoniec aj strúhaný cesnak. Pomocou robota vymiesime cesto, ktoré zakryjeme utierkou, umiestnime na teplé miesto a necháme vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov (ich počet sa môže odlišovať v závislosti od toho, aké veľké chcete, aby boli bosniaky), ktoré následne vyformujeme do tvaru bochníkov. Cesto je redšie, takže ak sa vám bude lepiť na ruky, môžete si pomôcť múkou. Dávajte si ale pozor, aby ste to s ňou neprehnali.
  3. Hotové bochníky umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky dôkladne potrieme vajíčkom, zvrchu jemne narežeme a posypeme hrubou soľou. Takto pripravené pečivo vložíme do rúry (na spodnú mriežku) a pečieme pri teplote 200 °C dozlata.
  4. Krémová cesnačka: Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme vo vode, v ktorej sme rozmiešali bujón.
  5. Keď sú zemiaky mäkké (ideálne mierne rozvarené), stiahneme ich z ohňa, pridáme vydlabanú striedku z bosniakov a všetko dohladka rozmixujeme.
  6. Polievku dochutíme soľou a vegetou a pridáme prelisovaný cesnak. Ak by bola príliš hustá, rozriedime ju vodou. Naplníme ňou bosniaky, navrch pridáme nastrúhaný syr a podávame.

Bosniaky sú na plnenie najlepšie, pretože majú pevnú kôrku, vďaka čomu z nich polievka nevytečie. Ak by ste však chceli klasické pečivo k hustej cesnačke, ktoré nebudete plniť, môžete si pripraviť tieto domáce žemle.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár