NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičné bratislavské rezy s lahodnou čokoládovou polevou
Tradičné bratislavské rezy s lahodnou čokoládovou polevou
Recept Tradičné bratislavské rezy s lahodnou čokoládovou polevou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Nikuš Domankušová

Tradičný a jednoduchý recept na bratislavské rezy, ktorý si zamilujete. Robila som ich po prvýkrát a hneď sa podarili. Cesto je nadýchané a jemný maslovo-pudingový krém ho dokonalo dopĺňa. Ak máte radi klasiku, určite tento zákusok vyskúšajte. Neoľutujete. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.5.2025

Tradičné bratislavské rezy s lahodnou čokoládovou polevou

Tradičný a jednoduchý recept na bratislavské rezy, ktorý si zamilujete. Robila som ich po prvýkrát a hneď sa podarili. Cesto je nadýchané a jemný maslovo-pudingový krém ho dokonalo dopĺňa. Ak máte radi klasiku, určite tento zákusok vyskúšajte. Neoľutujete. Autor: Nikuš Domankušová

50 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto (2 korpusy):

8 ks
vajce
8 lyžíc
kryštálový cukor
8 lyžíc
polohrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
štipka
soľ

Krém:

3 lyžice
práškový cukor
3 ks
žĺtok
200 ml
mlieko
250 g
maslo alebo Hera
1 bal.
Zlatý klas alebo vanilkový puding

Sirup:

100 g
kryštálový cukor
100 ml
voda
50 ml
rum

Poleva:

200 g
čokoláda
podľa potreby
maslo alebo Cera

Na potretie:

podľa potreby
ríbezľový džem
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Bratislavské rezy patria medzi tradičné zákusky, ktoré sa v domácnostiach robia už dlhé roky. Rovnako ako napríklad metrové rezy alebo krémeše. Tie si môžete upiecť podľa tohto receptu v priebehu 30 minút. Príprava bratislavských rezov je síce o niečo zdĺhavejšia, no rozhodne stojí za to.

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich spolu so soľou do snehu. Do toho následne opatrne zapracujeme žĺtky a všetky ostatné suroviny.
  2. Z hotového cesta nám vyjdú dva korpusy, preto ho rozdelíme na dve rovnaké časti a vylejeme do plechov s rozmermi 28 x 40 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie.
  3. Pripravené korpusy pečieme približne 15 minút pri teplote 200 °C.
  4. Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Žĺtky rozbijeme do misy, pridáme k nim práškový cukor a dáme nad paru. Tu žĺtky miešame dovtedy, kým nezhustnú.
  5. Zlatý klas alebo vanilkový puding uvaríme v mlieku. Ešte do teplého pridáme žĺtky s cukrom a dôkladne zapracujeme. Keď puding vychladne, pridáme doň zmäknuté maslo a krém dobre vyšľaháme.
  6. Sirup pripravíme tradičným spôsobom – do vody nasypeme cukor a privedieme k varu. Necháme vychladnúť a prilejeme rum. Ak rum nechcete použiť, môžete ho vynechať alebo nahradiť rumovou esenciou.
  7. Jeden z korpusov navlhčíme cukrovým sirupom, potrieme tenkou vrstvou krému a polejeme čokoládou (použijeme len polovicu), ktorú sme rozpustili s maslom alebo Cerou. Vložíme aspoň na hodinu do chladničky. Potom korpus obrátime, potrieme ho džemom, položíme naň druhé cesto, ktoré navlhčíme sirupom a nanesieme naň krém. Znova dáme zachladiť.
  8. Povrch koláča oblejeme čokoládovou polevou a máme hotovo.

Bratislavské rezy skladujte v chlade. Ideálne v chladničke, aby sa čokoládová poleva neroztopila. Ja som povrch okrem tmavej čokolády dekorovala ešte roztopenou bielou čokoládou, ktorá výslednému koláču dodala veľmi pekný vzhľad.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár