NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Tradičná staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s orechmi a sušeným ovocím.
Tradičná staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s orechmi a sušeným ovocím.
Recept Tradičná staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s orechmi a sušeným ovocím.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Perníkový závin, známy aj ako sakrajda, nie je vyhradený len na sviatky. Pripraviť si ho môžete kedykoľvek. Rovnako ako klasický perník pečený v plechu. Závin má dokonalú chuť, v ktorej sa kombinuje perníkové korenie, maslo, med, orechy a sušené hrozienka. Určite vyskúšajte. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.1.2025

Tradičná staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s orechmi a sušeným ovocím.

Perníkový závin, známy aj ako sakrajda, nie je vyhradený len na sviatky. Pripraviť si ho môžete kedykoľvek. Rovnako ako klasický perník pečený v plechu. Závin má dokonalú chuť, v ktorej sa kombinuje perníkové korenie, maslo, med, orechy a sušené hrozienka. Určite vyskúšajte. Autor: Jana Jančíková

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
hladká múka
100 g
zmäknuté maslo
2 ks
vajce
140 g
práškový cukor
2 a 1/2 lyžice
med
1 lyžička
sóda bikarbóna
2 lyžičky
perníkové korenie

Náplň:

podľa chuti
slivkový lekvár
podľa chuti
rum
podľa chuti
sekané orechy
podľa chuti
hrozienka namočené v rume
podľa chuti
sušené slivky

Na potretie:

1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Príprava perníkového závinu nie je vôbec náročná. Koláč budete mať hotový do pár minút. Veľkým plusom je tiež to, že do náplne môžete pridať čokoľvek podľa chuti – sušené ovocie, rôzne druhy orechov, slivkový lekvár a veľa iného.

  1. Všetky suroviny na cesto dáme do misy a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky.
  2. Odležané cesto rozdelíme na 2 časti. Obe vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske. S múkou nešetríme, aby sa cesto nelepilo. Následne je dobré preniesť ho na papier na pečenie, na ktorom sa nám bude lepšie stáčať a uťahovať.
  3. Cesto potrieme slivkovým lekvárom, ktorý sme rozmiešali s rumom, posypeme nasekanými orechmi (ja som použila vlašské orechy, mandle a kešu), hrozienkami namočenými v rume a sušenými slivkami.
  4. Naplnené cesto zatočíme, potrieme vajíčkom, jemne ho prepichneme a pečieme pri teplote 170 °C dozlatista, čiže 20 až 30 minút – sledujeme.

S cestom sa výborne pracuje, preto sa do prípravy závinu môžu pustiť aj začiatočníci. Okrem toho je jeho veľkou výhodou aj to, že vydrží dlho. Vďaka tomu budete mať istotu, že vždy, keď k vám niekto príde, budete mu mať čo ponúknuť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár