NajRecept.sk Dezerty Bábovky Tradičná mramorová bábovka z kyslej smotany. Jednoduchý návod, ako vytvoriť krásny mramorový vzor.
Tradičná mramorová bábovka z kyslej smotany. Jednoduchý návod, ako vytvoriť krásny mramorový vzor.
Recept Tradičná mramorová bábovka z kyslej smotany. Jednoduchý návod, ako vytvoriť krásny mramorový vzor.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Mramorová bábovka je výborná na raňajky alebo ako sladký dezert ku káve či čaju. Jej príprava nie je vôbec náročná, aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť komplikovane. Jediné, čo na ňu budete potrebovať, sú správne ingrediencie a overený recept.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   23.1.2025

Tradičná mramorová bábovka z kyslej smotany. Jednoduchý návod, ako vytvoriť krásny mramorový vzor.

Mramorová bábovka je výborná na raňajky alebo ako sladký dezert ku káve či čaju. Jej príprava nie je vôbec náročná, aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť komplikovane. Jediné, čo na ňu budete potrebovať, sú správne ingrediencie a overený recept.

20 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
kryštálový cukor
150 g
zmäknuté maslo
2 štipky
soľ
4 ks
vajce
2 lyžice
rum
290 g
hladká múka
200 g
kyslá smotana
12 g
kypriaci prášok
15 g
kakao

Ďalej:

podľa potreby
maslo (na vymazanie formy)
podľa potreby
múka (na vysypanie formy)
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Mramorová bábovka je tradičným múčnikom s dlhou históriou. U nás doma ju všetci milujú, preto ju pripravujem pravidelne. A to ako počas bežných dní, tak aj na rôzne oslavy či sviatky. Tento základný recept je univerzálny a môžete ho doplniť o čokoľvek podľa chuti. Vhodné sú napríklad hobliny čokolády, čerstvé alebo sušené ovocie a veľa iného.

  1. V mise vyšľaháme kryštálový cukor s maslom. Následne k nim pridáme soľ a postupne zapracujeme všetky vajcia.
  2. Do vyšľahanej vajíčkovej zmesi prilejeme rum a postupne začneme pridávať preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok a kyslú smotanu, ktoré zapracujeme mixérom.
  3. Približne 1/3 cesta prelejeme do druhej misky a pridáme do nej kakao.
  4. Na spodok formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou, dáme časť bieleho cesta. Na ňu nanesieme vrstvu tmavého a postup opakujeme, pričom sa uistíme, že koláč zakončíme bielym cestom.
  5. Takto pripravenú bábovku pečieme pri teplote 170 °C približne 45 minút. Po upečení ju necháme vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy.

Bábovku pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo ozdobte čímkoľvek podľa vlastnej fantázie. Vhodné je napríklad ovocie, šľahačka, čokoládová poleva alebo nadýchaný smotanový či smotanovo-maslový krém.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár