NajRecept.sk Dezerty Bábovky Tradičná dvojfarebná bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu.
Tradičná dvojfarebná bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu.
Recept Tradičná dvojfarebná bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Bábovka patrí medzi klasické dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Stačí pár základných surovín, forma na pečenie a o chvíľu máte na stole nadýchaný koláč, ktorý si zamiluje celá rodina.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   26.8.2025

Tradičná dvojfarebná bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu.

Bábovka patrí medzi klasické dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Stačí pár základných surovín, forma na pečenie a o chvíľu máte na stole nadýchaný koláč, ktorý si zamiluje celá rodina.

25 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny
260 g
polohrubá múka
240 g
kryštálový cukor
5 ks
vajce
20 g
vanilkový cukor
8 g
prášok do pečiva
8 lyžíc
voda
10 lyžíc
olej
2 lyžice
kakao
štipka
soľ
podľa potreby
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Vďaka jednoduchému postupu a dostupným ingredienciám je táto bábovka ideálna aj pre začiatočníkov. Okrem skvelej chuti poteší aj pekným výzorom a tým, že ju môžete naservírovať nielen ako dezert, ale pokojne aj ako sýte raňajky alebo rýchly olovrant.

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov, ktoré vyšľaháme s cukrami do peny.
  2. Za stáleho miešania postupne prilievame olej a vodu, aby vznikla jemná a hladká zmes.
  3. V samostatnej mise si z bielkov so štipkou soli a pár kvapkami citróna vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne ju zapracujeme do žĺtkovej zmesi.
  5. Nakoniec opatrne vmiešame aj sneh, aby cesto zostalo nadýchané.
  6. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Polovicu cesta nalejeme do formy, druhú polovicu zmiešame s kakaom, ktoré sme vymiešali s vodou, a vlejeme na svetlé cesto.
  7. Pomocou špajdle alebo ihly jemne premiešame, aby sa vytvoril mramorový vzor.
  8. Bábovku pečieme pri teplote 170 °C približne 50 minút, kým krásne nezhnedne a nezačne voňať.

Táto bábovka je dôkazom toho, že aj tradičné recepty majú svoje čaro. Po upečení ju stačí jemne poprášiť cukrom a podávať – poteší malých aj veľkých a určite sa u vás dlho na stole neohreje. Máte chuť na mierne odlišnú bábovku? Vyskúšajte tento variant s tvarohom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár