NajRecept.sk Polievky Kulajda Tradičná česká kulajda so strateným vajíčkom.
Tradičná česká kulajda so strateným vajíčkom.
Recept Tradičná česká kulajda so strateným vajíčkom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Weru Fridrichová

Česká kulajda je tradičným pokrmom, ktorý pripravuje každý inak. U nás doma používame tento recept, ktorý sme si počas rokov prispôsobili tak, aby nám polievka čo najviac chutila. Ak patríte k milovníkom kulajdy aj vy, určite vyskúšajte túto verziu. Autor: Weru Fridrichová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.2.2025

Tradičná česká kulajda so strateným vajíčkom.

Česká kulajda je tradičným pokrmom, ktorý pripravuje každý inak. U nás doma používame tento recept, ktorý sme si počas rokov prispôsobili tak, aby nám polievka čo najviac chutila. Ak patríte k milovníkom kulajdy aj vy, určite vyskúšajte túto verziu. Autor: Weru Fridrichová

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
hrsť
sušené huby
100 g
maslo
50 g
olej
5 lyžíc
hladká múka
1,5 l
hovädzí alebo kurací vývar
3 – 4 ks
stredne veľké zemiaky
1 téglik
smotana na šľahanie
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
podľa chuti
ocot
podľa chuti
čerstvý kôpor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Svoj vlastný recept na pravú kulajdu má snáď každá česká rodina. Niektorí pridávajú viac octu, iní zas nedajú dopustiť na aromatický kôpor. Ak sa snažíte vylepšiť svoj overený postup, môžete sa inšpirovať týmto receptom alebo našimi praktickými tipmi, ktoré nájdete v tomto článku.

  1. Na masle a oleji orestujeme múku. Keď získa mierne hnedý odtieň, zalejeme ju po častiach studeným vývarom.
  2. Surové zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do vývaru. Varíme, kým nezmäknú. Potom pridáme namočené huby aj s vodou, v ktorej sme ich namáčali, a varíme ďalej.
  3. Polievku ochutíme soľou, mletým čiernym korením a octom, zalejeme smotanou a krátko povaríme.
  4. Nakoniec do polievky pridáme čerstvý kôpor a odstavíme z ohňa.

Kulajdu podávam so strateným vajíčkom, ktoré jej dodá perfektnú chuť. Vhodné sú však aj vajcia natvrdo alebo surové vajcia, ktoré sa pridávajú ešte počas varenia. Máte radi kulajdu, no snažíte sa stravovať zdravo? Pripravte si jej odľahčenú verziu z cukety.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár