NajRecept.sk Časť dňa Obed, Hlavné jedlo Tradičná a rýchla koložvárska kapusta
Tradičná a rýchla koložvárska kapusta
Recept Tradičná a rýchla koložvárska kapusta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Koložvárska kapusta je klasika, ktorá sa pripravovala najmä v minulosti. Dnes síce nie je tak populárna, no rada si ňou pripomeniem detstvo. A to najmä obedy a večere u starých rodičov. Tentokrát som ju robila podľa tohto receptu a môžem povedať, že sa skutočne podarila. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.7.2025

Tradičná a rýchla koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta je klasika, ktorá sa pripravovala najmä v minulosti. Dnes síce nie je tak populárna, no rada si ňou pripomeniem detstvo. A to najmä obedy a večere u starých rodičov. Tentokrát som ju robila podľa tohto receptu a môžem povedať, že sa skutočne podarila. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
400 g
bravčové mäso
60 g
bravčová masť
50 g
cibuľa
400 g
kyslá kapusta
100 g
ryža
2 dcl
kyslá smotana
podľa chuti
soľ
podľa chuti
červená mletá paprika
podľa chuti
rasca
podľa chuti
cesnak
podľa chuti
čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Receptov na koložvársku kapustu je veľké množstvo. Niektoré sú tradičné, iné sú zas doplnené o rôzne zaujímavé prísady, vďaka ktorým je výsledný pokrm o niečo odlišnejší. Ja som tentokrát stavila na klasický recept od svojej babičky, ktorý sa vždy podarí.

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na masti.
  2. K cibuli pridáme pomleté bravčové mäso, ktoré chvíľu opekáme a následne ho poprášime červenou paprikou.
  3. Všetko dôkladne premiešame a do hrnca pridáme soľ, čierne korenie, pretlačený cesnak a rascu.
  4. Ryžu uvaríme tradičným spôsobom. Dávame si pozor, aby sme ju neprevarili.
  5. Pekáč, v ktorom plánujeme pokrm piecť, vymastíme olejom. Na dno naukladáme väčšiu polovicu kapusty, ktorú sme podusili.
  6. Na kapustu nanesieme uvarenú ryžu, mäso a nakoniec znova kapustu, ktorá nám zostala. Takto pripravený pokrm ešte polejeme smotanou a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 až 30 minút.

Koložvársku kapustu môžete jesť samostatne. Prípadne k nej podávajte varené zemiaky alebo čerstvý domáci chlieb, ktorý si viete upiecť podľa tohto overeného receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár