NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Točené tyčinky s medvedím cesnakom, parmezánom a orechmi.
Točené tyčinky s medvedím cesnakom, parmezánom a orechmi.
Recept Točené tyčinky s medvedím cesnakom, parmezánom a orechmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dokonalý snack na oslavy, sviatky alebo iné príležitosti, ktorý je hotový do pár minút. Točené tyčinky stačí len naplniť plnkou podľa svojej chuti – ja som tentokrát použila kombináciu medvedieho cesnaku, parmezánu a orechov a výsledok bol dokonalý.

siky.silvia siky.silvia    ·   30.4.2025

Točené tyčinky s medvedím cesnakom, parmezánom a orechmi.

Dokonalý snack na oslavy, sviatky alebo iné príležitosti, ktorý je hotový do pár minút. Točené tyčinky stačí len naplniť plnkou podľa svojej chuti – ja som tentokrát použila kombináciu medvedieho cesnaku, parmezánu a orechov a výsledok bol dokonalý.

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
15 g
droždie
225 g
vlažná voda
1 lyžička
soľ
1 lyžička
cukor
4 lyžice
olivový olej

Náplň:

podľa potreby
pesto z medvedieho cesnaku
podľa potreby
parmezán
podľa potreby
orechy
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, čo je dôvod, prečo sa u nás doma stále objavujú nejaké hlavné jedlá a chuťovky, ktorých súčasťou je práve táto surovina. Medzi ne patria aj tieto točené tyčinky, ktoré môžete urobiť kedykoľvek – počas sviatkov, osláv alebo vtedy, keď dostanete chuť na niečo sladké.

  1. Vodu ohrejeme, pridáme do nej cukor, rozdrobíme droždie a dáme stranou.
  2. V mise zmiešame všetky ostatné suroviny, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Polovicu potrieme pestom z medvedieho cesnaku. Ak by ste ho nemali, môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu.
  4. Polovicu cesta posypeme nastrúhaným parmezánom a nasekanými orechmi – ja som použila pistácie.
  5. Nenatretú časť cesta preložíme na tú natretú, jemne pritlačíme valčekom a pomocou radielka vykrajujeme pásiky s hrúbkou približne 2 cm.
  6. Konce pásikov chytíme a stočíme proti sebe, aby nám vznikli točené tyčinky. Tie následne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Tyčinky necháme na plechu ešte pár minút podkysnúť, postriekame ich vodou a pečieme pri teplote 200 °C približne 15 minút.

Hotové tyčinky nechajte vychladnúť a môžete podávať. Tým, že sú z kysnutého cesta, chutia najlepšie v deň prípravy. Keď ich však uskladníte v nádobe s uzáverom, budú dobré aj na druhý či tretí deň.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár