NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Tieto šišky sa u nás neohrejú – zmiznú skôr, než stihnem pripraviť kávu.
Tieto šišky sa u nás neohrejú – zmiznú skôr, než stihnem pripraviť kávu.
Recept Tieto šišky sa u nás neohrejú – zmiznú skôr, než stihnem pripraviť kávu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Nikuš Domankušová

Tieto domáce šišky sú dôkazom, že aj klasika sa dá pripraviť tak, že ohúri celú rodinu. Nadýchané cesto, zlatistá kôrka a jemne preliačený stred, do ktorého sa neskôr ukryje poriadna dávka džemu či čokoládovej polevy. Ich vôňa naplní celú kuchyňu a už pri prvom súste viete, že stoja za to. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.10.2025

Tieto šišky sa u nás neohrejú – zmiznú skôr, než stihnem pripraviť kávu.

Tieto domáce šišky sú dôkazom, že aj klasika sa dá pripraviť tak, že ohúri celú rodinu. Nadýchané cesto, zlatistá kôrka a jemne preliačený stred, do ktorého sa neskôr ukryje poriadna dávka džemu či čokoládovej polevy. Ich vôňa naplní celú kuchyňu a už pri prvom súste viete, že stoja za to. Autor: Nikuš Domankušová

35 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
5 lyžíc
kryštálový cukor
2 ks
vajce
300 ml
mlieko
1 kocka
droždie
4 lyžice
olej
štipka
soľ
podľa chuti
džem (na plnenie)
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Ak máte chuť na pravé domáce šišky ako od starej mamy, pustite sa do nich hneď dnes. Cesto pripravíte jednoducho a zvládne to aj začiatočník – len mu doprajte čas, aby krásne vykyslo. A potom už len sledujte, ako sa vo vyhriatom oleji menia na dokonalé zlaté kolieska, ktoré si môžete ozdobiť podľa seba – džemom, čokoládou či práškovým cukrom.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň za lyžičku cukru a rozdrobené droždie.
  2. Keď nám kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska.
  4. Do každej šišky spravíme do stredu dierku na džem.
  5. Šišky necháme chvíľku odpočívať, potom do hrnca nalejeme olej a necháme ho rozpáliť.
  6. Do rozpáleného oleja začneme dávať šišky, ktoré vyprážame do zlatista.
  7. Hotové šišky naplníme džemom podľa svojich preferencií a podávame.

Ja som šišky polievala aj čokoládovou polevou, ktorú si môžete urobiť napríklad podľa tohto receptu. V kombinácii s džemom sú neodolateľné.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár