NajRecept.sk Dezerty Koláče Svieži citrónový chlebík s chrumkavou cukrovou krustou.
Svieži citrónový chlebík s chrumkavou cukrovou krustou.
Recept Svieži citrónový chlebík s chrumkavou cukrovou krustou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Sladko-svieža chuť chlebíka je zaujímavá a veľmi kontrastná. Dokonalý zážitok zaisťuje aj vláčnosť a nadýchanosť cesta. Výsledný dezert je ako obláčik. V ústach sa doslova rozpadá. Výborne sa hodí na raňajky alebo ako sladká bodka za výdatným obedom.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.3.2025

Svieži citrónový chlebík s chrumkavou cukrovou krustou.

Sladko-svieža chuť chlebíka je zaujímavá a veľmi kontrastná. Dokonalý zážitok zaisťuje aj vláčnosť a nadýchanosť cesta. Výsledný dezert je ako obláčik. V ústach sa doslova rozpadá. Výborne sa hodí na raňajky alebo ako sladká bodka za výdatným obedom.

20 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

240 g
maslo
200 g
kryštálový cukor
4 ks
vajce
12 g
vanilkový cukor
2 štipky
soľ
1 ks
citrón
300 g
hladká múka
20 g
prášok do pečiva

Ďalej:

podľa potreby
maslo (na vymazanie formy)
2 lyžice
kryštálový cukor (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia

Citrónové dezerty patria medzi moje najobľúbenejšie. Je to najmä preto, že majú výraznú a veľmi príjemnú chuť. Najčastejšie robievam citrónovú babetu podľa tohto receptu, no tentokrát som vyskúšala nadýchaný chlebík a môžem povedať, že prekonal všetky moje očakávania.

  1. V mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom.
  2. Za stáleho mixovania pridávame postupne vajíčka. Ja som použila menšie, preto boli štyri. Ak máte väčšie, použite tri.
  3. Do misy prisypeme vanilkový cukor, soľ a dôkladne zapracujeme.
  4. Potom do zmesi nastrúhame citrónovú kôru a prilejeme citrónovú šťavu. Zapracujeme mixérom.
  5. Múku preosejeme do vyšľahaného masla s vajíčkami. To isté urobíme aj s kypriacim práškom.
  6. Hotové cesto dáme do formy na chlebík, ktorú sme vymazali maslom a vyložili papierom na pečenie.
  7. Vrch cesta posypeme cukrom a chlebík vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 až 55 minút.

Upečený citrónový chlebík nechajte aspoň 10 minút odstáť. Potom ho vytiahnite z formy, odstráňte papier na pečenie a môžete servírovať. Pre výraznejšiu chuť môžete namiesto kryštálové cukru použiť na posypanie vanilkový alebo škoricový.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár