NajRecept.sk Dezerty Koláče Svieža jogurtová kocka s krehkým cestom, ktorá je hotová do hodiny.
Svieža jogurtová kocka s krehkým cestom, ktorá je hotová do hodiny.
Recept Svieža jogurtová kocka s krehkým cestom, ktorá je hotová do hodiny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dokonalý svieži dezert, ktorý zmizne zo stola ako prvý. Jednoducho sa pripravuje, skvelo chutí a je vhodný nielen na bežné dni, ale pokojne aj na oslavy a sviatky. Vďaka jogurtovej plnke nie je koláč príliš sladký a v ústach sa príjemne rozplýva.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   6.4.2025

Svieža jogurtová kocka s krehkým cestom, ktorá je hotová do hodiny.

Dokonalý svieži dezert, ktorý zmizne zo stola ako prvý. Jednoducho sa pripravuje, skvelo chutí a je vhodný nielen na bežné dni, ale pokojne aj na oslavy a sviatky. Vďaka jogurtovej plnke nie je koláč príliš sladký a v ústach sa príjemne rozplýva.

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
žĺtky
190 g
maslo
100 g
kryštálový cukor
2 lyžičky
vanilkový cukor
štipka
soľ
podľa chuti
citrónová kôra
300 g
polohrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva

Náplň:

4 ks
bielky
150 g
kryštálový cukor
540 g
biely jogurt
400 g
kyslá smotana
2 lyžičky
vanilkový cukor
5 lyžíc
polohrubá múka
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Jogurtová kocka je perfektnou voľbou vždy, keď neviete, čo by ste upiekli. Väčšinu surovín na ňu nájdete doma. Po upečení ju stačí nechať vychladiť, aby sa dobre krájala a následne ju môžete podávať. Určite ju vyskúšajte.

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a soľou. Následne za stáleho miešania postupne pridávame žĺtky.
  2. Do vyšľahanej zmesi nastrúhame kôru z citróna a pridáme múku, prášok do pečiva a všetko ručne premiešame. Vypracujeme pevné cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu z nich rozdelíme ešte na tri menšie. Všetky cestá zabalíme do vrecka. Tri menšie dáme na 30 minút do mrazničky a veľké dáme na 30 minút do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plnku. Bielky vyšľaháme do peny. Keď začnú hustnúť, postupne pridávame cukor.
  4. V mise zmiešame jogurt, kyslú smotanu, vanilkový cukor a polohrubú múku. Keď sa ingrediencie spoja, postupne do nich pridávame vyšľahané bielky.
  5. Cesto vytiahneme z chladničky, mierne poprášime múkou a vyvaľkáme na stredne hrubý plát. Ten vložíme na plech vyslaný papierom na pečenie. Naň vylejeme jogurtový krém a navrch nastrúhame cesto z mrazničky.
  6. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Upečený koláč nechajte vychladnúť a následne môžete podávať. Ja som ho predtým ešte posypala práškovým cukrom. Máte chuť na iný svieži zákusok so smotanou, ktorý sa však nemusí piecť? Vyskúšajte recept na tento tvarohový koláč bez vajec a pečenia.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár