NajRecept.sk Mäso Hovädzie mäso Sviečková s knedľou
Sviečková s knedľou
Recept Sviečková s knedľou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Vaření a pečení s radostí

Už sme dlho nemali luxusný obed na nedeľu, tak som včera kúzlila v kuchyni. Poriadny plátok mäsa špikovaného slaninou, k tomu poctivá domácej omáčka ako ju máme radi a ešte k tomu aj domáca knedľa. Ja servírujem aj s plátkom citróna na zjemnenie chute a, samozrejme, s kopčekom brusníc, ktoré nesmú chýbať.

NajLucka NajLucka    ·   24.9.2020

Sviečková s knedľou

Už sme dlho nemali luxusný obed na nedeľu, tak som včera kúzlila v kuchyni. Poriadny plátok mäsa špikovaného slaninou, k tomu poctivá domácej omáčka ako ju máme radi a ešte k tomu aj domáca knedľa. Ja servírujem aj s plátkom citróna na zjemnenie chute a, samozrejme, s kopčekom brusníc, ktoré nesmú chýbať.

Suroviny
1 kg
hovädzie mäso zadné
150 g
slanina
podľa chuti
soľ
podľa potreby
olej
300 g
cibuľa
300 g
mrkva
150 g
zeler
150 g
koreňový petržlen
10 guličiek
celé čierne korenie
5 guličiek
nové korenie
4 listy
bobkový list
80 g
krupicový cukor
1 ks
citrón
1 l
voda, vývar alebo víno na zaliatie
80 g
plnotučná horčica
podľa chuti
soľ
podľa chuti
cukor
podľa chuti
ocot
50 g
maslo
200 ml
smotana na šľahanie

Na podávanie:

100 g
brusnice
1 ks
citrón
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Očistený kus mäsa prešpikujeme: z polovičnej dávky slaniny nakrájame klinky a namočíme ich do soli, mäso na niekoľkých miestach tenkým nožom prerežeme po vlákne a slaninu vtlačíme dovnútra.
  2. Zviažeme motúzom do úhľadného valčeka a na oleji ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
  3. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, pridáme na rozpálený olej po mäse a vypečieme. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a orestujeme do zlatohneda, pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať, vhodíme okrájaný a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok), zalejeme vodou (alebo hovädzím vývarom, alebo bielym vínom), pridáme horčicu, osolíme, priklopíme a vložíme do rúry. Pečieme, až je mäso mäkké, asi 1-1,5 hodiny.
  4. Potom mäso vyberieme z omáčky a prepasírujeme cez husté sitko alebo vyberieme korenie a zmes rozmixujeme. Podľa gusta dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme maslo a smotanu.
  5. Z mäsa odstránime povrázok a naporcujeme ho.
  6. Na tanier servírujeme plátok mäsa s knedľou, podlejeme omáčkou, ozdobíme brusnicami a plátkom citróna.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár