NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Sviečková na smotane podľa tradičného receptu. Mäso je šťavnaté a rozplýva sa v ústach.
Sviečková na smotane podľa tradičného receptu. Mäso je šťavnaté a rozplýva sa v ústach.
Sviečková na smotane podľa tradičného receptu. Mäso je šťavnaté a rozplýva sa v ústach.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Martin Čzedron

Sviečková omáčka sa mnohým spája najmä so špeciálnymi príležitosťami. Tento výborný a sýty pokrm sa totižto často podáva počas vianočných sviatkov alebo v nedeľu na obed. Jeho príprava nie je náročná, no vyžaduje si viac času. Autor: Martin Čzedron

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.10.2024

Sviečková na smotane podľa tradičného receptu. Mäso je šťavnaté a rozplýva sa v ústach.

Sviečková omáčka sa mnohým spája najmä so špeciálnymi príležitosťami. Tento výborný a sýty pokrm sa totižto často podáva počas vianočných sviatkov alebo v nedeľu na obed. Jeho príprava nie je náročná, no vyžaduje si viac času. Autor: Martin Čzedron

30 min
Čas prípravy
120 min
Čas varenia
Suroviny
800 g
hovädzia falošná sviečková
150 g
údená slanina
3 lyžice
maslo
1 ks
cibuľa
800 g
koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
5 ks
bobkový list
10 guľôčok
nové korenie
podľa chuti
ocot
podľa potreby
voda
250 ml
smotana na varenie
podľa chuti
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
120 min
Čas varenia

Sviečková je pokrm, ktorý sa v našej domácnosti pripravuje na obed už dlhé roky. Receptov na ňu nájdete veľké množstvo. Tým, že ja preferujem klasiku, sa mi osvedčil tento, ktorým si pripravíte pravú tradičnú sviečkovú.

  1. Slaninu nakrájame na tenšie pásiky, ktorými následne prešpikujeme osolené mäso – urobíme v ňom otvory, do ktorých slaninu prestrčíme.
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na masle. Keď začne hnednúť, pridáme k nej očistenú a na menšie časti nakrájanú koreňovú zeleninu.
  3. Do hrnca pridáme bobkový list, nové korenie, premiešame a opekáme približne 10 minút.
  4. Všetko podlejeme octom a pridáme prešpikované mäso, ktoré opražíme. Keď sa mäso zatiahne, celú zmes presunieme do pekáča, kde ju podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 200 °C približne 1,5 až 2 hodiny.
  5. Po upečení vytiahneme mäso aj korenie z pekáča a dáme bokom. Zeleninu vložíme do hrnca, rozmixujeme do hladka, prilejeme smotanu a všetko ochutíme podľa potrieb.

Klasickou prílohou k sviečkovej je domáca alebo kupovaná knedľa. Pre lepšiu chuť môžeme k výslednému pokrmu servírovať aj lyžičku smotany.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár