NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Sviatočná vianočka z rodinného zápisníka po maminke, ktorú pečiem len na Vianoce.
Sviatočná vianočka z rodinného zápisníka po maminke, ktorú pečiem len na Vianoce.
Recept Sviatočná vianočka z rodinného zápisníka po maminke, ktorú pečiem len na Vianoce.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Toto je vianočka zo zápisníka po maminke, ktorú robím len na Vianoce, pretože je viac sviatočná, hutnejšia a jednoducho lepšia. Rozhodne stojí za vyskúšanie. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Sviatočná vianočka z rodinného zápisníka po maminke, ktorú pečiem len na Vianoce.

Toto je vianočka zo zápisníka po maminke, ktorú robím len na Vianoce, pretože je viac sviatočná, hutnejšia a jednoducho lepšia. Rozhodne stojí za vyskúšanie. Autor: Jana Podoláková Burkartová

50 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
hladká múka
150 g
kryštálový cukor
100 g
zmäknuté maslo
2 ks
žĺtky
1 kocka
droždie
500 ml
mlieko
1 lyžička
soľ
1 ks
citrón (len jemne nastrúhaná kôra z neho)
1 lyžica
hrozienka namočené v rume
1 lyžica
nasekané mandle
1 lyžica
nalámané vlašské orechy
1 lyžica
kandizované ovocie
podľa chuti
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Do vianočky môžete pridať akékoľvek sušené ovocie. Ja dávam zmes rôznych druhov. Základ predstavujú hrozienka, ktoré dopĺňam slivkami a brusnicami. Tie dajú vianočke tmavšiu farbu. Ďalej často používam aj figy a marhule.

  1. Z časti teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru necháme vzísť kvások. Keď sa zdvihne, zapracujeme ho do zvyšku surovín.
  2. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť aspoň hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na viacero častí, z ktorých spravíme pramene a začneme ich pliesť. Ja som spravila spodok zo štyroch, stred z troch a vrch z dvoch. Dá sa však pliesť aj kombinácia štyroch a troch prameňov alebo zo šiestich naraz.
  4. Pripravenú vianočku pečieme pri teplote 170 °C približne 45 minút. Ak by sa ešte lepila, pečieme ďalej.
  5. Po vytiahnutí ju potrieme maslom a necháme vychladnúť.

Vychladnutú vianočku nakrájame a jeme buď samostatne, alebo natretú maslom, marmeládou, Nutellou či čímkoľvek iným. Ja ju pred podávaním spravidla posypem práškovým cukrom, ktorý jej dodá pekný zasnežený vzhľad.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár