NajRecept.sk Dezerty Koláče Svätomartinské rožky s orechovou plnkou. Nadýchané cesto získate aj bez droždia.
Svätomartinské rožky s orechovou plnkou. Nadýchané cesto získate aj bez droždia.
Recept Svätomartinské rožky s orechovou plnkou. Nadýchané cesto získate aj bez droždia.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Mäkké, nadýchané a tak dobré. Nedávno som robila tieto svätomartinské rožky a musím povedať, že som si ich okamžite zamilovala. Ak ich chcete vyskúšať aj vy, môžete sa inšpirovať mojím receptom. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.11.2024

Svätomartinské rožky s orechovou plnkou. Nadýchané cesto získate aj bez droždia.

Mäkké, nadýchané a tak dobré. Nedávno som robila tieto svätomartinské rožky a musím povedať, že som si ich okamžite zamilovala. Ak ich chcete vyskúšať aj vy, môžete sa inšpirovať mojím receptom. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

450 g
hladká múka
200 g
kyslá smotana
1 ks
maslo alebo Hera
1 ks
žĺtok
štipka
soľ
2 bal.
vanilkový cukor
1 lyžička
prášok do pečiva

Náplň

250 g
mleté orechy
podľa potreby
horúce mlieko
podľa chuti
cukor
podľa chuti
med
podľa chuti
rum
podľa chuti
škorica
podľa potreby
mleté piškóty

Na potretie

1 ks
vajce
podľa potreby
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Svätomartinské rožky môžete plniť čímkoľvek. Ja mám najradšej orechovú plnku, ktorú spomínam nižšie v recepte. Ak by ste však neboli fanúšikovia orechov, môžete namiesto nich zvoliť kakao, mak alebo kupovanú či domácu nutellu.

  1. Z hladkej múky, kyslej smotany, masla alebo Hery, žĺtku, soli, vanilkového cukru a prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať aspoň 2 hodiny. Ja som ho nechala celú noc.
  2. Cesto rozdelíme na 6 dielov, ktoré rozvaľkáme a vykrojíme z nich 8 trojuholníčkov. Na širšiu stranu dáme orechovú náplň, okraje zahneme do stredu a zrolujeme do rožka.
  3. Náplň: Mleté orechy zalejeme horúcim mliekom. Pridáme cukor, med, rum, trochu škorice a všetko premiešame. Nakoniec prisypeme ešte mleté piškóty, ktorými zmes zahustíme.
  4. Pripravené rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potierať sa nemusia, no ja som zvyknutá tak robiť, preto som ich potrela rozšľahaným vajíčkom s kvapkou mlieka.
  5. Koláčiky pečieme pri teplote 170 °C do zlata (približne 25 až 30 minút). Z jednej dávky mi vyšlo 48 menších rožkov.

Po vytiahnutí z rúry necháme rožky vychladnúť. Potom ich posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do nich pustiť. 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár