NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Strúhaný tvarohový koláč – tradičný nedeľný dezert, ktorý s broskyňami dostane úplne nový rozmer.
Strúhaný tvarohový koláč – tradičný nedeľný dezert, ktorý s broskyňami dostane úplne nový rozmer.
Recept Strúhaný tvarohový koláč – tradičný nedeľný dezert, ktorý s broskyňami dostane úplne nový rozmer.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Nikuš Domankušová

Strúhaný tvarohový koláč je presne ten dezert, po ktorom siahnete vždy, keď máte chuť na niečo domáce, jednoduché a poctivé. Spojenie kakaového cesta, lahodného tvarohu a ovocia vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá vás neomrzí ani po rokoch. Je krásne vláčny, jemne sladký a na stole vyzerá vždy lákavo. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.11.2025

Strúhaný tvarohový koláč – tradičný nedeľný dezert, ktorý s broskyňami dostane úplne nový rozmer.

Strúhaný tvarohový koláč je presne ten dezert, po ktorom siahnete vždy, keď máte chuť na niečo domáce, jednoduché a poctivé. Spojenie kakaového cesta, lahodného tvarohu a ovocia vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá vás neomrzí ani po rokoch. Je krásne vláčny, jemne sladký a na stole vyzerá vždy lákavo. Autor: Nikuš Domankušová

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
hladká múka
120 g
práškový cukor
1 bal.
prášok do pečiva
3 – 4 lyžice
kakao
1 ks
žĺtok
250 g
maslo

Plnka:

500 g
tvaroh jemný hrudkový
250 g
tvaroh jemný krémový
180 g
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
3 ks
žĺtok
4 ks
bielok
podľa potreby
broskyne
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Na tomto koláči je najlepšie to, že chutí ešte lepšie na druhý deň – keď sa všetky chute prepoja a koláč získa tú správnu šťavnatosť. Ak máte radi klasické múčniky, ktoré potešia celú rodinu, tento si rozhodne zamilujete. Je ideálny na víkendové popoludnie ku káve, ale aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.
  2. Tvarohy zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a žĺtkami.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne primiešame do plnky.
  4. Stuhnuté cesto vytiahneme, rozdelíme na dve časti a jednu nastrúhame na spodok plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  5. Na nastrúhané cesto vylejeme tvarohovú plnku, poukladáme broskyne, navrch nastrúhame druhú polovicu cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 – 40 minút.

Strúhaný tvarohový koláč je výborný aj na raňajky alebo desiatu, pretože dokáže skvelo zasýtiť. Chceli by ste vyskúšať ešte niečo z tvarohu? Inšpirujte sa napríklad týmto receptom na osviežujúce tvarohové rezy so želé.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty