NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Štrúdľa podľa mojej babky s kačacou masťou a jablkami
Štrúdľa podľa mojej babky s kačacou masťou a jablkami
Recept Štrúdľa podľa mojej babky s kačacou masťou a jablkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Táto štrúdľa predstavuje moje detstvo. Doteraz si pamätám, ako som ju jedla u mojej starej mamy, ktorá ju mala na stole takmer vždy, keď som k nej prišla. Jemné krehké cesto si skvelo rozumie so šťavnatými jablkami a sladkou strúhankou opečenou na kačacej masti. Určite vyskúšajte. Výsledok je neodolateľný.

siky.silvia siky.silvia    ·   18.5.2025

Štrúdľa podľa mojej babky s kačacou masťou a jablkami

Táto štrúdľa predstavuje moje detstvo. Doteraz si pamätám, ako som ju jedla u mojej starej mamy, ktorá ju mala na stole takmer vždy, keď som k nej prišla. Jemné krehké cesto si skvelo rozumie so šťavnatými jablkami a sladkou strúhankou opečenou na kačacej masti. Určite vyskúšajte. Výsledok je neodolateľný.

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
1/2 bal.
prášok do pečiva
200 g
šľahačková smotana (min. 33 %)
2 ks
vajce
2 lyžice
ocot
štipka
soľ

Plnka:

podľa potreby
kačacia masť
podľa potreby
strúhanka
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa potreby
jablká

Ďalej:

1 ks
vajce (na potretie)
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Štrúdľu pečiem pravidelne. Doma ju milujeme. Zvyčajne ju robím podľa tohto receptu a ako plnku používam okrem maku aj orechy a vo výnimočných prípadoch tvaroh. Tentokrát som sa však rozhodla, že sa vrátim späť v čase a použila som recept od svojej babičky, ktorá štrúdle výhradne plnila strúhankou opečenou na kačacej masti a jablkami.

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme približne 30 minút postáť.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Na kačacej masti opečieme dochrumkava strúhanku. Keď získa mierne zlatistú farbu, stiahneme ju z ohňa a necháme vychladnúť. Potom do nej primiešame kryštálový cukor.
  3. Cesto na štrúdľu rozdelíme na tri rovnaké časti. Valčekom ich vyvaľkáme na tenko, posypeme vychladnutou strúhankou a pokvapkáme kačacou masťou. Navrch ešte poukladáme nastrúhané jablká a všetko opatrne zrolujeme.
  4. Takto pripravené štrúdle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 – 190 °C približne 25 až 30 minút.
  5. Hotovú štrúdľu posypeme práškovým cukrom a podávame.

Ak máte radi sušené ovocie, do plnky môžete pokojne pridať aj sušené hrozienka alebo brusnice. Pre ešte lepšiu chuť ich však nezabudnite namočiť do rumu alebo sirupu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár