Vyšľaháme celé vajcia s oboma cukrami, pridáme tuk, rum. Opäť chvíľu miešame, pridáme múky, v ktorých sme premiešali prášok do pečiva, ďalej hrozienka, orechy a na kúsky pokrájané kandizované ovocie.
Všetko dôkladne premiešame a až nakoniec zapracujeme do cesta tvaroh.
Pečieme vo vianočkovej forme, ktorú vymastíme masťou a vysypeme kokosom.
Cesto pekne urovnáme vo forme a dáme piecť. Pečieme cca 1 hodinu pri teplote 160-170° C.
Ak máme štólu upečenú, skúsime špajdľou. Po vytiahnutí z rúry ju ihneď potrieme rozpusteným maslom, ochuteným rumom a bohato zacukrujeme, chvíľku počkáme, vyklopíme a to isté (maslo s rumom, cukor) urobíme z druhej strany. Štóla je výborná, vláčna.
Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej kuchárky - Naďa Indruchová