NajRecept.sk Dezerty Koláče Šťavnatý koláč podľa babičkinho overeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Šťavnatý koláč podľa babičkinho overeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Šťavnatý koláč podľa babičkinho overeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Tento čokoládový koláč je dokonalým dezertom ako na bežné dni, tak aj na sviatky. Nadýchané a šťavnaté cesto dopĺňa výborná, smotanovo-čokoládová poleva, ktorú si okamžite zamilujete. Príprava je rýchla, takže ju zvládnete aj počas hektických vianočných dní.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.12.2024

Šťavnatý koláč podľa babičkinho overeného receptu. Blesková čokoládová bomba hotová do hodiny.

Tento čokoládový koláč je dokonalým dezertom ako na bežné dni, tak aj na sviatky. Nadýchané a šťavnaté cesto dopĺňa výborná, smotanovo-čokoládová poleva, ktorú si okamžite zamilujete. Príprava je rýchla, takže ju zvládnete aj počas hektických vianočných dní.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

150 g
hladká múka
1 lyžička
kypriaci prášok
1 lyžička
jedlá sóda
štipka
soľ
50 g
kakao
150 g
kryštálový cukor
1 ks
väčšie vajce
80 ml
olej
120 ml
mlieko
1 lyžička
vanilkový extrakt
120 ml
horúca voda

Poleva:

200 g
horká čokoláda
150 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Recept na tento čokoládový koláč je univerzálny, takže si ho môžete veľmi jednoducho prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Do cesta môžete pridať sušené ovocie, orechy alebo kúsky čokolády. A klasická čokoládová poleva sa dá veľmi ľahko vynechať alebo zameniť za práškový cukor či karamelový toping.

  1. V mise zmiešame hladkú múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a kakao.
  2. V druhej mise vyšľaháme vajce s cukrom. Postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a horúcu vodu. Tekutú zmes potom pridáme k sypkej a dôkladne premiešame.
  3. Hotové cesto nalejeme do plechu s rozmermi 20 x 20 cm a pečieme pri teplote 170 ºC približne 40 minút.
  4. Keď je koláč hotový, necháme ho vychladnúť a následne ho polejeme čokoládou, ktorú sme rozpustili so smotanou na šľahanie.

Hotový koláč nechajte stuhnúť a následne ho môžete servírovať. Kvôli poleve, ktorá obsahuje smotanu, je ideálne skladovať ho na chladnom mieste. Pokojne aj v chladničke. Takto by vám mal dezert vydržať čerstvý a dobrý hneď niekoľko dní.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár