NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Šťavnatý jablkový mrežovník s jemnou chuťou škorice. Tradičný recept, ktorý mám po svojej starkej.
Šťavnatý jablkový mrežovník s jemnou chuťou škorice. Tradičný recept, ktorý mám po svojej starkej.
Šťavnatý jablkový mrežovník s jemnou chuťou škorice. Tradičný recept, ktorý mám po svojej starkej.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Tradičný jablkový mrežovník je šťavnatý a sladký. Ešte z domácich jabĺk, ktoré som sama zbierala v záhrade mojich rodičov. Odporúčam vyskúšať. Môžete sa vyhrať aj s dizajnom. Vytvoriť mriežku, prípadne vykrojiť rôzne tvary, ktorými ozdobíte povrch. Autor: Jaja

Jaja79    ·   3.1.2025

Šťavnatý jablkový mrežovník s jemnou chuťou škorice. Tradičný recept, ktorý mám po svojej starkej.

Tradičný jablkový mrežovník je šťavnatý a sladký. Ešte z domácich jabĺk, ktoré som sama zbierala v záhrade mojich rodičov. Odporúčam vyskúšať. Môžete sa vyhrať aj s dizajnom. Vytvoriť mriežku, prípadne vykrojiť rôzne tvary, ktorými ozdobíte povrch. Autor: Jaja

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
polohrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
150 g
práškový cukor
štipka
soľ
2 ks
vajce
110 g
maslo

Náplň:

1 kg
jablko
1 ks
citrón
podľa chuti
škorica

Na posypanie:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Mrežovník je vďačný koláč, ktorý máte hotový do niekoľkých minút. Ideálny je na nedeľu, napríklad po dobrom obede, alebo počas hektického týždňa, keď vás prepadne chuť na sladké. Jablká dodávajú nielen skvelú chuť, ale aj šťavnatosť, vďaka čomu nie je mrežovník suchý ani niekoľko dní po upečení.

  1. Na pracovnej doske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vajíčka, štipku soli a pridáme aj maslo izbovej teploty. Ak zabudneme vybrať maslo z chladničky, nevadí. Nastrúhame ho na hrubom strúhadle, aby sa nám s ním dobre pracovalo.
  2. Vypracujeme jemné cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti – väčšiu a menšiu.
  3. Väčšiu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme na plech s papierom. 
  4. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou a pridáme podľa chuti škoricu, prípadne ešte aj cukor – všetko sa odvíja od sladkosti jabĺk.
  5. Ochutené jablká navrstvíme na cesto na plechu, pekne uhladíme a na vrchu urobíme mriežku, prípadne vykrojíme z cesta rôzne tvary.
  6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi pol hodinu.

Po upečení nechajte mrežovník vychladnúť. Následne ho nakrájajte na štvorčeky alebo obdĺžniky a môžete podávať. Ak by koláč nebol dostatočne sladký, posypte ho práškovým cukrom, ktorý ho zároveň aj skrášli.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár