NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Šťavnatý jablkový koláč s pudingom. Toto je najlepší pomer surovín na dokonalé krehké cesto.
Šťavnatý jablkový koláč s pudingom. Toto je najlepší pomer surovín na dokonalé krehké cesto.
Recept Šťavnatý jablkový koláč s pudingom. Toto je najlepší pomer surovín na dokonalé krehké cesto.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Jablkový koláč s pudingom je skvelým dezertom, ktorý si rozhodne zamilujete. A to nielen pre jeho chuť, ale aj pre rýchlu prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník. Nehovoriac o tom, že na recept vám bude stačiť len zopár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.1.2025

Šťavnatý jablkový koláč s pudingom. Toto je najlepší pomer surovín na dokonalé krehké cesto.

Jablkový koláč s pudingom je skvelým dezertom, ktorý si rozhodne zamilujete. A to nielen pre jeho chuť, ale aj pre rýchlu prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník. Nehovoriac o tom, že na recept vám bude stačiť len zopár základných surovín, ktoré máte určite doma.

25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

350 g
hladká múka
200 g
maslo
1 ks
vajce
70 g
práškový cukor
8 g
prášok do pečiva

Plnka:

800 ml
mlieko
3 ks
vanilkový puding (prášok)
podľa potreby
cukor

Jablká:

30 g
cukor
1,5 kg
jablko
5 g
škorica
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Koláč je charakteristický tým, že spája príjemnú sladkú chuť pudingu spolu s miernou kyslosťou jabĺk. Ak by ste neboli príliš veľkými fanúšikmi tohto ovocia alebo ho doma nemáte, môžete ho zameniť za iný druh. Skvelé sú napríklad hrušky.

  1. Najprv si pripravíme krehké cesto. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, vajce, práškový cukor, prášok do pečiva a vypracujeme pevné cesto, z ktorého odkrojíme 1/4. Obe cestá zabalíme do fólie, pričom väčšie dáme do chladničky a menšie do mrazničky.
  2. Vanilkový puding uvaríme v 800 ml mlieka spolu s cukrom. Keď je hotový, za občasného premiešania ho necháme vychladnúť.
  3. Medzitým očistíme a ošúpeme jablká, ktoré nakrájame na štvrtiny, obalíme v škorici a cukre a dáme na suchú panvicu, kde ich opečieme.
  4. Cesto, ktoré sme mali v chladničke, vytiahneme a roztiahneme ho v plechu s priemerom 22 x 26 cm. Na cesto poukladáme hotové jablká a následne na ne vylejeme vychladnutý puding.
  5. Časť cesta, ktorú sme dali do mrazničky, vytiahneme a nahrubo nastrúhame navrch koláča. Ten následne pečieme pri teplote 180 °C približne 45 minút.

Upečený koláč nechajte vychladnúť, aby sa vám lepšie krájal. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť plátkom jablka, resp. iného ovocia, ktoré ste v recepte použili. V prípade, že chcete, aby mal koláč okrúhly tvar, cesto natlačte do tortovej formy, ktorá má priemer 28 cm.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár