NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Šťavnaté kysnuté záviny plnené sladkým ovocným džemom.
Šťavnaté kysnuté záviny plnené sladkým ovocným džemom.
Recept Šťavnaté kysnuté záviny plnené sladkým ovocným džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Vždy, keď chcem doma upiecť niečo naozaj dobré, stavím na kysnuté cesto, ktoré ma zatiaľ ešte nesklamalo. Tentokrát som sa rozhodla pre klasiku – kysnutý závin. Namiesto toho, aby som ho však plnila makom, kakaom alebo orechmi, zvolila som džem a nemohla som urobiť lepšie.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   11.3.2025

Šťavnaté kysnuté záviny plnené sladkým ovocným džemom.

Vždy, keď chcem doma upiecť niečo naozaj dobré, stavím na kysnuté cesto, ktoré ma zatiaľ ešte nesklamalo. Tentokrát som sa rozhodla pre klasiku – kysnutý závin. Namiesto toho, aby som ho však plnila makom, kakaom alebo orechmi, zvolila som džem a nemohla som urobiť lepšie.

40 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 ml
vlažné mlieko
80 g
kryštálový cukor
10 g
sušené droždie
600 g
hladká múka
2 ks
vajce
podľa chuti
citrónová kôra
10 g
vanilkový cukor
150 g
maslo
2 štipky
soľ
1 – 2 lyžice
rastlinný olej

Ďalej:

500 – 600 g
džem
70 g
maslo (na potretie)
1 ks
žĺtok (na potretie)
2 lyžice
mlieko (na potretie)
podľa chuti
práškový cukor (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia

Kysnuté záviny spravidla plním makom, kakaom alebo orechmi. Plnky robím podľa tohto receptu, vďaka ktorému počas pečenia nikdy nevytečú. Tentokrát som však namiesto nich zvolila džem, ktorý cestu dodal vláčnosť a postaral sa o ten najlepší chuťový zážitok.

  1. Vlažné mlieko nalejeme do misy, pridáme cukor, sušené droždie a premiešame.
  2. Do mlieka prisypeme múku, vajíčka, citrónovú kôru, vanilkový cukor, rozpustené maslo, soľ a vypracujeme cesto.
  3. Čistú misku vymažeme olejom, vložíme do nej cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na rozmer 40 x 30 cm a potrieme ho džemom podľa chuti. Ja som použila džem z duly, no skvelý je aj marhuľový z tohto receptu.
  5. Natreté cesto zrolujeme, presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom, zakryjeme utierkou a necháme ešte 40 minút podkysnúť.
  6. Takto pripravené záviny potrieme žĺtkom, ktoré sme vymiešali s mliekom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 až 180 °C približne 50 až 55 minút.
  7. Záviny po upečení ešte raz potrieme rozpusteným maslom, zakryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať 10 minút. Potom ich nakrájame a môžeme podávať.

Hotové záviny pred servírovaním zvyčajne posypem práškovým cukrom, no nie je to nutné. Džem je sám o sebe dostatočne sladký a výrazný. Výhodou je tiež to, že džem cesto dokonalo zvlhčuje, takže výsledný koláč je šťavnatý a v ústach sa doslova rozplýva.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár