NajRecept.sk Prílohy Knedle Parená knedľa Šťavnaté kuracie kúsky na smotane so šampiňónmi a domácou žemľovou knedľou.
Šťavnaté kuracie kúsky na smotane so šampiňónmi a domácou žemľovou knedľou.
Recept Šťavnaté kuracie kúsky na smotane so šampiňónmi a domácou žemľovou knedľou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Kuracie kúsky na smotane sú pokrmom, ktorý robím vždy, keď potrebujem rýchly a jednoduchý obed alebo večeru. Servírovať k nim môžete akúkoľvek prílohu. Tentokrát som pripravila domácu žemľovú knedľu, no hodiť sa bude určite aj klasická parená knedľa či dokonca cestoviny. Autor: Jana Podoláková Burkartová

NajLucka NajLucka    ·   5.10.2024

Šťavnaté kuracie kúsky na smotane so šampiňónmi a domácou žemľovou knedľou.

Kuracie kúsky na smotane sú pokrmom, ktorý robím vždy, keď potrebujem rýchly a jednoduchý obed alebo večeru. Servírovať k nim môžete akúkoľvek prílohu. Tentokrát som pripravila domácu žemľovú knedľu, no hodiť sa bude určite aj klasická parená knedľa či dokonca cestoviny. Autor: Jana Podoláková Burkartová

60 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Kuracie kúsky

podľa chuti
koreňová zelenina
podľa potreby
olej
podľa chuti
soľ
podľa potreby
vykostené kuracie stehná
podľa potreby
hladká múka
podľa chuti
oregano
štipka
mletá paprika
podľa chuti
mleté čierne korenie
1 strúčik
cesnak
podľa potreby
smotana na varenie
podľa potreby
voda
podľa potreby
malé šampiňóny

Žemľová knedľa

400 g
polohrubá múka
1/2 kocky
droždie
2 ks
žĺtok
150 ml
voda
150 ml
mlieko
1 lyžička
soľ
štipka
cukor
2 lyžice
olej
2 ks
staršie žemle
Postup receptu
Vytlačiť
60 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Príprava domácej žemľovej knedle je síce náročnejšia ako kúpa tej parenej, no s mäsom si neskutočne rozumie. Ak teda máte čas, určite ju vyskúšajte. Prípadne zaexperimentujte a k pokrmu naservírujte chlpaté či zemiakové knedle.

  1. V hlbšej panvici si na oleji orestujeme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a osolíme.
  2. Vykostené kuracie stehná zbavíme kože, nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, obalíme v hladkej múke a zľahka orestujeme na panvici vedľa zeleniny.
  3. Mäso podlejeme, trochu povaríme a znova podlejeme. Následne pridáme trochu oregana, štipku papriky, strúčik cesnaku, priklopíme a varíme do zmäknutia.
  4. Mäso vytiahneme, uložíme do tepla a omáčku rozmixujeme. Aby nebola príliš riedka, zahustíme ju trochou múky, zjemníme smotanou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  5. Malé šampiňóny orestujeme dozlata a dáme na tanier.
  6. Na prípravu domácej knedle zmiešame vlažnú vodu, mlieko a cukor. Potom pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások.
  7. Z múky, žĺtkov, soli a kvásku vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť približne 40 minút. Keď je vykysnuté, dáme ho na pracovnú dosku a zapracujeme doň nakrájané žemle. Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich bochníčky a necháme ich pod utierkou ešte 20 minút kysnúť.
  8. Knedle paríme 15 minút. Následne do nich pichneme špajdľou a jemne potrieme olejom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár