NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Kokosové pečivo Šťavnaté kokosové ježe. Tradičný recept na dezert, ktorý si môžete vychutnať nielen na Vianoce.
Šťavnaté kokosové ježe. Tradičný recept na dezert, ktorý si môžete vychutnať nielen na Vianoce.
Šťavnaté kokosové ježe. Tradičný recept na dezert, ktorý si môžete vychutnať nielen na Vianoce.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Vďačné a lacné. Presne také sú kokosové ježe, ktoré u nás na Vianoce nesmú chýbať. Zvyčajne ich pripravujem s predstihom, aby sme si ich mohli užiť ešte v predvianočnom období. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.11.2024

Šťavnaté kokosové ježe. Tradičný recept na dezert, ktorý si môžete vychutnať nielen na Vianoce.

Vďačné a lacné. Presne také sú kokosové ježe, ktoré u nás na Vianoce nesmú chýbať. Zvyčajne ich pripravujem s predstihom, aby sme si ich mohli užiť ešte v predvianočnom období. Autor: Alena Borchová

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

300 g
polohrubá múka
200 g
práškový cukor
50 g
maslo alebo Hera
3 lyžice
med
200 ml
mlieko
1 ks
prášok do pečiva
1 ks
vajce

Poleva

250 g
maslo alebo Hera
200 g
práškový cukor
2 lyžice
kakao
200 ml
mlieko
100 ml
rum
400 g
strúhaný kokos
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Kokosové ježe sú mäkké, dobré a chutné. Pripraviť si ich môžete kedykoľvek počas roka. U nás doma sa už tradične spájajú s vianočným obdobím, kedy nesmú chýbať rovnako ako linecké koláčiky, vanilkové rožky alebo perníky.

  1. Hrniec s hrubším dnom umiestnime na slabší plameň a dáme doň mlieko, tuk a med. Miešame, kým sa všetko nerozpustí, no neprevárame.
  2. Zmes necháme vychladnúť a následne do nej pridáme rozšľahané vajce, preosiatu múku, prášok do pečiva a cukor. Cesto vylejeme na plech 39 x 28 cm vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 až 20 minút do zlatohneda. Ježe môžeme piecť aj na menšom plechu 22 x 32 cm. Vtedy budú hrubšie.
  3. Z upečeného a vychladnutého cesta krájame kocky 4 x 4 cm, pričom z okrajkov nám vyjde aj zopár guľôčok. Vykrojené kocky namáčame do polevy a následne posypeme nastrúhaným kokosom.
  4. Poleva: Do hrnca dáme mlieko, tuk a zahrievame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme cukor, kakao, rum a miešame, až pokým nevznikne hustejšia tekutina.

Ak by sme chceli kokosové ježe ozvláštniť, namiesto klasickej polevy ich namočíme do roztopenej bielej čokolády a posypeme nastrúhanými orechmi.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár