NajRecept.sk Dezerty Koláče Šťavnaté kokosové ježe podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Šťavnaté kokosové ježe podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Šťavnaté kokosové ježe podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Kokosové ježe sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Ideálne sú na sviatky, bežné dni aj oslavy. Ich príprava nie je vôbec náročná. Dôležité je len vybrať si vhodný recept. Ja ich už roky robím podľa tohto a môžem povedať, že tak šťavnaté som ich predtým nikdy nemala.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.4.2025

Šťavnaté kokosové ježe podľa tradičného chorvátskeho receptu.

Kokosové ježe sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Ideálne sú na sviatky, bežné dni aj oslavy. Ich príprava nie je vôbec náročná. Dôležité je len vybrať si vhodný recept. Ja ich už roky robím podľa tohto a môžem povedať, že tak šťavnaté som ich predtým nikdy nemala.

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
štipka
soľ
200 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
150 ml
rastlinný olej
300 g
hladká múka
10 g
prášok do pečiva
150 ml
mlieko

Glazúra:

350 ml
mlieko
100 g
maslo
300 g
čokoláda
2 lyžice
kakao
30 g
kryštálový cukor
2 lyžičky
rum

Na obaľovanie:

200 g
strúhaný kokos
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Na to, aby boli kokosové ježe chutné a dobre sa jedli, musia byť v prvom rade dostatočne šťavnaté. Po ich upečení ich preto nezabudnite poliať sladkou glazúrou. Tá okrem šťavnatosti zaručí aj to, že koláč bude dokonalo krehký.

  1. Vajcia vyšľaháme so štipkou soli a kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania postupne prilievame rastlinný olej.
  2. Do vyšľahaných vajec pridáme hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Takto pripravené cesto vylejeme do plechu s rozmermi 35 x 25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 25 až 30 minút.
  3. Glazúra: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme maslo, čokoládu, kakao, cukor, rum a dáme na sporák. Za stáleho miešania počkáme, kým zmes zovrie a stiahneme ju z ohňa. Následne ju prelejeme do misky, kde nám vychladne.
  4. Z upečeného cesta odstránime nerovnomerné okraje a nakrájame ho na kocky. Tie namáčame v glazúre a následne obaľujeme v strúhanom kokose.

Kokosové ježe môžete rovno podávať. Vďaka glazúre chutia perfektne nielen v deň, keď ich upečiete, ale aj v tie ďalšie. Chceli by ste si pripraviť mierne odlišnú verziu ježov? Vyskúšajte tento recept, do ktorého ide aj med.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár