NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Šťavnaté jablkové pokušenie so smotanovou prikrývkou. Výborný dezert, keď máte veľa jabĺk.
Šťavnaté jablkové pokušenie so smotanovou prikrývkou. Výborný dezert, keď máte veľa jabĺk.
Recept Šťavnaté jablkové pokušenie so smotanovou prikrývkou. Výborný dezert, keď máte veľa jabĺk.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Poriadna jablková vrstva, ktorá sa dokonalo rozplynie na jazyku. Vrch zdobí smotana na šľahanie vymiešaná s kyslou smotanou. Jednoduchý a pritom veľmi chutný koláč z domácich jabĺk. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.10.2024

Šťavnaté jablkové pokušenie so smotanovou prikrývkou. Výborný dezert, keď máte veľa jabĺk.

Poriadna jablková vrstva, ktorá sa dokonalo rozplynie na jazyku. Vrch zdobí smotana na šľahanie vymiešaná s kyslou smotanou. Jednoduchý a pritom veľmi chutný koláč z domácich jabĺk. Autor: Karambola

40 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
120 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
120 g
polohrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva
80 g
mleté vlašské orechy
50 ml
teplé mlieko

Jablková vrstva:

10 ks
jablko
750 ml
voda
podľa chuti
sirup
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
citrónová šťava
2 bal.
vanilkový puding

Smotanová vrstva:

250 ml
smotana na šľahanie
250 g
kyslá smotana
1 bal.
vanilkový cukor

Na posypanie:

podľa chuti
sušienky
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Máte doma veľa jabĺk a neviete, čo s nimi? Ak ste sa už objedli klasického jablkového pité a stihli ste si pripraviť sterilizované jablká, ktoré sa dajú neskôr využiť napríklad ako náplň do koláčov, vyskúšajte tento vrstvený dezert. V spojitosti so smotanou je neodolateľný.

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva, mleté vlašské orechy a na záver prilejeme mlieko. 
  2. Pripravené cesto nanesieme na plech s rozmermi 28 x 18 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 30 minút. 
  3. Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Dáme ich na panvicu, zalejeme vodou, pridáme podľa chuti sirup, cukor a citrónovú šťavu. Varíme asi 15 minút, kým jablká nezmäknú. Pridáme 2 bal. vanilkového pudingového prášku a uvaríme hustú hmotu, ktorú nanesieme na upečené a vychladnuté cesto. Jablkovú hmotu lejeme na cesto za horúca.
  4. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovým cukrom do hustej šľahačky. Pridáme kyslú smotanu a na najnižších otáčkach iba spojíme – už nešľaháme, aby hmota nezredla.
  5. Smotanovú zmes nanesieme na vychladnutú jablkovú hmotu a uhladíme. Vrch ozdobíme rozdrvenými sušienkami alebo podľa chuti. 
  6. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať. Výborne chutí samostatne, no pokojne k nemu môžete naservírovať aj plátky čerstvého jablka.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár