NajRecept.sk Dezerty Koláče Šťavnaté čerešňové šľahačkové rezy
Šťavnaté čerešňové šľahačkové rezy
Recept Šťavnaté čerešňové šľahačkové rezy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Svieži, jemný a šťavnatý zákusok, ktorý je extra rýchly a stačí vám naň len niekoľko základných surovín, ktoré určite nájdete doma. Presne tak by som opísala tieto čerešňové rezy, ktoré som robila nedávno na oslavu jednému rodinnému známemu. A môžem priznať, že mali veľký úspech.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.5.2025

Šťavnaté čerešňové šľahačkové rezy

Svieži, jemný a šťavnatý zákusok, ktorý je extra rýchly a stačí vám naň len niekoľko základných surovín, ktoré určite nájdete doma. Presne tak by som opísala tieto čerešňové rezy, ktoré som robila nedávno na oslavu jednému rodinnému známemu. A môžem priznať, že mali veľký úspech.

40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

6 ks
vajce
štipka
soľ
170 g
kryštálový cukor
8 g
vanilkový cukor
150 ml
rastlinný olej
180 g
hladká múka
30 g
kakao
1 lyžička
prášok do pečiva

Krém:

20 g
želatína v prášku
150 ml
voda
600 g
mrazené čerešne
120 g
kryštálový cukor
2 lyžice
citrónová šťava
500 ml
smotana (33 %)

Ďalej:

podľa potreby
čerešňová šťava

Poleva:

150 g
čokoláda na varenie
5 lyžíc
rastlinný olej
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

S týmito čerešňovými rezmi nikdy nič nepokazíte. Ich príprava nie je vôbec náročná a vďaka ružovej farbe pôsobia veľmi zaujímavo. Ak by ste nepatrili k milovníkom čerešní, pokojne ich zameňte za iné ovocie. Vhodné sú višne, čučoriedky, ríbezle alebo jahody.

  1. Bielky začneme šľahať so štipkou soli. Keď sa na nich začne tvoriť pena, postupne prisýpame najprv kryštálový a potom vanilkový cukor. Šľaháme do tuhej peny.
  2. Keď máme tuhý sneh, postupne doň zapracujeme žĺtky a následne aj olej.
  3. Do vajíčkovej zmesi preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva. Všetko ručne premiešame a hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi 22 x 34 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme 30 až 35 minút pri teplote 170 – 180 stupňov. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  4. Krém: Do misky dáme želatínu a 100 ml vody. Všetko premiešame a odložíme nabok. Do hrnca nalejeme 50 ml vody, mrazené čerešne a cukor. Premiešame a chvíľku povaríme. Po 3 až 4 minútach prilejeme citrónovú šťavu, krátko povaríme a stiahneme z ohňa.
  5. Ešte horúce čerešne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme želatínu, dôkladne premiešame a dáme nabok.
  6. Smotanu vyšľaháme dotuha. Počas šľahania do nej postupne pridávame vychladnuté čerešne. Takto pripravený krém vložíme na 10 minút do chladničky. Krém má mať redšiu konzistenciu.
  7. Hotové cesto prerežeme pozdĺžne na dve časti. Spodnú časť navlhčíme čerešňovou alebo akoukoľvek inou ovocnou šťavou.
  8. Navrch cesta nalejeme polovicu krému. Na ňu dáme druhú časť korpusu, ktorý znova navlhčíme ovocnou šťavou, nanesieme naň zvyšný krém a dezert vložíme na minimálne 5 hodín do chladničky.
  9. Poleva: Čokoládu roztopíme s rastlinným olejom a vylejeme ju na stuhnutý koláč. Ten vložíme ešte na 20 minút do chladničky.

Čerešňové rezy stačí len nakrájať a môžete ich rovno podávať. Ak by sa vám však zdalo, že vyzerajú príliš jednoducho, môžete ich ozdobiť kopčekom šľahačky a mätovým lístkom. Máte chuť skôr na niečo karamelové? Vyskúšajte recept na tieto najlepšie karamelové rezy.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár