NajRecept.sk Dezerty Koláče Šťavnaté bratislavské rožky na plech s orechmi a makom
Šťavnaté bratislavské rožky na plech s orechmi a makom
Recept Šťavnaté bratislavské rožky na plech s orechmi a makom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Máte radi bratislavské rožky, no nemáte dostatok času na ich prípravu? Vyskúšajte túto verziu na plech, ktorá je expresne rýchla a skutočne dokonalá. V porovnaní s klasickými rožkami môžem povedať, že je krehkejšia a oveľa šťavnatejšia. Ak ste teda dostali chuť na niečo dobré a sladké, určite vyskúšajte tento recept na bratislavské rožky na plech.

siky.silvia siky.silvia    ·   19.5.2025

Šťavnaté bratislavské rožky na plech s orechmi a makom

Máte radi bratislavské rožky, no nemáte dostatok času na ich prípravu? Vyskúšajte túto verziu na plech, ktorá je expresne rýchla a skutočne dokonalá. V porovnaní s klasickými rožkami môžem povedať, že je krehkejšia a oveľa šťavnatejšia. Ak ste teda dostali chuť na niečo dobré a sladké, určite vyskúšajte tento recept na bratislavské rožky na plech.

50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
hladká múka
200 g
polohrubá múka
90 g
maslo
80 g
bravčová masť
35 g
kryštálový cukor
115 ml
mlieko
16 g
čerstvé droždie
1 ks
žĺtok
štipka
soľ

Ďalej:

1 ks
žĺtok na potretie

Maková náplň:

250 g
mletý mak
150 ml
voda
120 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1 lyžička
citrónová kôra
3 lyžice
džem

Orechová náplň:

250 g
mleté vlašské orechy
150 ml
voda
120 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1 – 2 lyžičky
mletá škorica
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Bratislavské rožky sú klasikou, ktorú robím doma celkom často. Zvyčajne používam tento recept, vďaka ktorému sa mi vždy podaria. Nikdy neprasknú ani nevytečú. Tentokrát som však nemala čas plniť ich a tvarovať, kvôli čomu som sa rozhodla pripraviť verziu na plech. A nemohla som urobiť lepšie.

  1. Maková plnka: Ako prvé pripravíme plnky. Tie nám musia pred použitím vychladnúť. Do hrnca nalejeme vodu a pridáme cukor. Povaríme približne 5 minút. Keď nám vznikne sirup, pridáme mak, citrónovú kôru, vanilkový cukor a džem podľa svojej chuti. Ja mám rada tento ríbezľový, ktorý skvelo kontrastuje s inak sladkou plnkou. Všetko dôkladne premiešame a stiahneme z ohňa.
  2. Orechová plnka: Začneme rovnako ako pri makovej – do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a uvaríme sirup. Potom prisypeme vlašské orechy, vanilkový cukor a škoricu, dôkladne premiešame a stiahneme z ohňa. Ak je plnka moc riedka, pridajte do nej pomleté piškóty alebo strúhanku.
  3. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  4. Všetky ostatné suroviny na cesto zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a umiestnime na teplé miesto, kde ho necháme vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti a každú rozvaľkáme.
  6. Prvý plát vložíme do plechu 38 x 27 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a nanesieme naň makovú plnku. Na ňu položíme druhý plát, na ktorý nanesieme orechovú plnku.
  7. Navrch dáme posledný tretí plát, ktorý potrieme žĺtkom a necháme zaschnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom znova, počkáme 15 až 20 minút, popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 180 °C. Pečieme približne 25 minút.

Bratislavské rožky na plechu krájajte na kocky alebo obdĺžniky. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Ak nechcete kombinovať jednotlivé náplne, môžete urobiť čisto orechovú alebo makovú verziu. V takomto prípade ale nezabudnite množstvo plnky zdvojnásobiť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár