NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Šťavnatá jablková štrúdľa z krehkého ťahaného cesta.
Šťavnatá jablková štrúdľa z krehkého ťahaného cesta.
Recept Šťavnatá jablková štrúdľa z krehkého ťahaného cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Jablková štrúdľa je klasikou, ktorú robím počas celého roka. Keď nemám čas, väčšinou ju pripravujem z lístkového cesta. Tentokrát som si však cesto spravila sama, vďaka čomu je výsledok oveľa lepší. Vyskúšajte to aj vy. Recept nie je vôbec náročný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   17.2.2025

Šťavnatá jablková štrúdľa z krehkého ťahaného cesta.

Jablková štrúdľa je klasikou, ktorú robím počas celého roka. Keď nemám čas, väčšinou ju pripravujem z lístkového cesta. Tentokrát som si však cesto spravila sama, vďaka čomu je výsledok oveľa lepší. Vyskúšajte to aj vy. Recept nie je vôbec náročný.

45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
3 lyžice
rastlinný olej
2 lyžice
ocot
1 ks
vajce
1 lyžička
soľ
200 ml
voda
podľa potreby
olej

Plnka:

80 g
maslo
100 g
strúhanka
2 ks
citrón alebo limetka
2,5 kg
jablko
100 g
hrozienka
2 lyžičky
vanilkový extrakt
3 lyžičky
škorica
podľa potreby
kryštálový cukor

Na potretie:

150 g
maslo

Na posypanie:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Ak nemáte chuť na jablká, cesto môžete naplniť akoukoľvek inou plnkou. Skvelý je napríklad tvaroh alebo mak. Dokonalé plnky, ktoré nielenže dobre chutia, ale taktiež nevytečú, si pripravíte podľa našich tipov a receptov z tohto článku.

  1. Do misy preosejeme múku. Pridáme k nej olej, ocot, vajce, soľ, vodu a ručne vypracujeme cesto.
  2. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré vytvarujeme do guľôčky a vložíme do misy, ktorú sme vymazali olejom. Cesto jemne naolejujeme aj zvrchu, misu zakryjeme a na približne 30 minút odložíme na bok.
  3. Do panvice dáme roztopiť maslo, na ktorom opražíme strúhanku. Keď zhnedne, stiahneme ju z ohňa.
  4. Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Polejeme ich polovicou šťavy, ktorú sme získali odšťavením citróna alebo limetiek. Jablká následne vyžmýkame, pridáme k nim ešte sušené hrozienka, vanilkový extrakt, zostávajúcu citrónovú šťavu, škoricu a všetko premiešame.
  5. Odležané cestá postupne vyvaľkáme. Pre zjednodušenie ťahania a neskôr rolovania si pod ne dáme utierku alebo čistý obrus. Keď cesto trochu vyvaľkáme, ručne ho ponaťahujeme, aby získalo rozmery 65 x 45 cm, a potrieme ho rozpusteným maslom.
  6. Dve tretiny cesta posypeme strúhankou (rozdelíme si ju tak, aby vyšla na všetky tri cestá). Na strúhanku nanesieme jablká a povrch posypeme cukrom – ja som použila približne 3 lyžice na každú štrúdľu.
  7. Kraje cesta zahneme dovnútra, potrieme maslom, štrúdľu zatočíme a prenesieme ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Povrch potrieme rozpusteným maslom, popicháme nožom a pečieme pri teplote 180 až 190 °C po dobu 35 – 40 minút.

Upečenú štrúdľu nechajte vychladnúť a pred servírovaním ju posypte práškovým cukrom. Nemáte čas robiť vlastné cesto na štrúdľu? Pripravte si ju podľa tohto receptu, na ktorý vám bude stačiť kupované lístkové cesto.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár