NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy
Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy
Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Starý oprášený recept na tradičné koláče, ktoré som naplnila tvarohom, zabalila, na vrch išiel znova tvaroh, trochu lekváru a ešte som to celé posypala bohatým množstvom mrveničky. Milujem kysnuté koláče, ktoré niesú suché a netreba ich zapíjať čajom alebo kávou. Určite vyskúšajte. Robievam takého malé, takzvané jednohubky. Autor: Jana Jančíková

NajLucka NajLucka    ·   10.6.2024

Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy

Starý oprášený recept na tradičné koláče, ktoré som naplnila tvarohom, zabalila, na vrch išiel znova tvaroh, trochu lekváru a ešte som to celé posypala bohatým množstvom mrveničky. Milujem kysnuté koláče, ktoré niesú suché a netreba ich zapíjať čajom alebo kávou. Určite vyskúšajte. Robievam takého malé, takzvané jednohubky. Autor: Jana Jančíková

65 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
200 ml
smotana na šľahanie
45 g
majonéza
100 ml
mlieko
2 ks
žĺtok
1 kocka
droždie
80 g
cukor
1 bal.
vanilkový cukor
lyžica
rum
štipka
soľ

Tvarohová náplň:

500 g
tvaroh
podľa chuti
cukor
1 ks
vajce
podľa chuti
citrónová kôra
podľa chuti
rum
2 lyžičky
škrob solamyl
podľa chuti
hrozienka

Mrvenička:

podľa potreby
maslo
podľa potreby
polohrubá múka
podľa potreby
cukor

Ďalej:

podľa chuti
lekvár
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
65 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
  1. Z droždia, lyžičky cukru a mlieka urobíme kvások.
  2. Spojíme s múkou a zvyškom prísad a vymiešame vláčne cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
  3. Medzitým zmiešame náplň a urobíme mrveničku. (pol. múka, cukor, maslo... robím od oka, pomer 1:1:1).
  4. Z vykysnutého cesta som urobila menšie bochníčky a dovnútra som zabalila tvaroh a hrozienka, dala na plech s peč. papierom a trochu roztlačila, urobila jamku, potrela vajíčkom a dala znova tvaroh, lekvár a mrveničku (nechať ešte tak 15 minút nakysnúť).
  5. Piekla som na 190 ° C asi 15 minút, každý podľa svojej rúry. Po upečení môžete potrieť rozpusteným maslom s rumom. Sú mňam.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár