NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Špenátovo-syrový burek z nadýchaného kysnutého cesta
Špenátovo-syrový burek z nadýchaného kysnutého cesta
Recept Špenátovo-syrový burek z nadýchaného kysnutého cesta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Monika Dobrotková

Špenátový burek je skvelý slaný koláč, ktorý je hotový takmer okamžite. Výborne zasýti a je vhodný na raňajky, desiatu aj večeru. Cesto je univerzálne a môžete ho naplniť teoreticky čímkoľvek. Ja som tentokrát použila kombináciu špenátu a syru a výsledok bol viac ako dokonalý. Autor: Monika Dobrotková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.5.2025

Špenátovo-syrový burek z nadýchaného kysnutého cesta

Špenátový burek je skvelý slaný koláč, ktorý je hotový takmer okamžite. Výborne zasýti a je vhodný na raňajky, desiatu aj večeru. Cesto je univerzálne a môžete ho naplniť teoreticky čímkoľvek. Ja som tentokrát použila kombináciu špenátu a syru a výsledok bol viac ako dokonalý. Autor: Monika Dobrotková

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

800 g
hladká múka
1 dcl
olej
1 ks
bielok
4,5 dcl
voda
2 lyžičky
soľ
42 g
droždie

Plnka:

650 g
čerstvý špenát
250 g
syr v slanom náleve
1 ks
mozarella

Na potretie:

1 ks
žĺtok
1 lyžica
biely jogurt

Na posypanie:

podľa potreby
semienka
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Špenátový burek robím na pravidelnej báze. Perfektne chutí, má jednoduchú prípravu a môžete ho servírovať kedykoľvek počas dňa – na raňajky, desiatu, olovrant aj večeru.

  1. Vodu mierne ohrejeme, rozdrobíme do nej droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú vyvaľkáme, naplníme špenátom a syrom a zatočíme do závinu.
  4. Závin potrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom, posypeme semienkami podľa svojich preferencií a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 až 180 stupňov približne 20 minút – sledujeme.

Upečený špenátový burek skladujte po vychladnutí v pevnej nádobe s uzáverom. Tým si zaistíte, že cesto bude mäkké a nadýchané aj o niekoľko dní. Máte chuť na mierne odlišný slaný koláč? Vyskúšajte tento krehký quiche so špenátom a syrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár