NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Špaldoto s červenou repou
Špaldoto s červenou repou
Recept Špaldoto s červenou repou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Rizoto zo špaldy sa nazýva špaldoto :) celkom zaujímavý názov, čo poviete? Určite vyskúšajte pripraviť oveľa zdravšie rizoto ako z klasickej ryže. Základ tvorí špalda, ktorá ja vďaka červenej repe pekne sfarbená do červena. Špaldoto je ochutené cesnakom, cibuľou, provensálskym korením a hlavne bielym vínom. To tam nechá neskutočnú chuť, ktorú si zamilujete. Na tanieri ozdobíme ešte čerstvými listami špenátu a nezabudnite ani na kozí syr, ktorý dokonale ladí s chuťou červenej repy. Autor: Corpse

CorpseOnHoliday    ·   25.10.2020

Špaldoto s červenou repou

Rizoto zo špaldy sa nazýva špaldoto :) celkom zaujímavý názov, čo poviete? Určite vyskúšajte pripraviť oveľa zdravšie rizoto ako z klasickej ryže. Základ tvorí špalda, ktorá ja vďaka červenej repe pekne sfarbená do červena. Špaldoto je ochutené cesnakom, cibuľou, provensálskym korením a hlavne bielym vínom. To tam nechá neskutočnú chuť, ktorú si zamilujete. Na tanieri ozdobíme ešte čerstvými listami špenátu a nezabudnite ani na kozí syr, ktorý dokonale ladí s chuťou červenej repy. Autor: Corpse

Suroviny
1 - 2 strúčiky
cesnak
1 ks
červená cibuľa
2 ks
varená červená repa
250 g
špalda
1 l
kurací alebo zeleninový vývar
80 ml
biele víno
pár lyžíc
olivový olej
štipka
soľ
štipka
korenie
štipka
provensálske korenie či hrsť čerstvých byliniek
2 hrste
listový špenát
hrsť
kozí syr
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Špaldu dáme na sitko, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Zatiaľ nakrájame červenú cibuľu a cesnak nadrobno a varenú repu nahrubo.
  2. Na panvici zvoľna zohrejeme olej a na ňom potom necháme opiecť červenú cibuľu a cesnak, až cibuľa zosklovatie. Potom pridáme špaldu a premiešame ju tak, aby zrnká boli obalené v oleji.
  3. Zalejeme zmes bielym vínom a necháme víno takmer odpariť. Potom pomaly naberačku po naberačke postupne pridávame vývar a medzitým miešame. Špalda je hotová, keď je príjemne mäkká. Táto fáza trvá zhruba 20 minút. Vývar musíme nechať úplne odpariť, je možné, že nevyužijeme všetok.
  4. Po uvarení špaldy pridáme červenú repu a rýchlo premiešame. Zhasneme plameň a ešte do zmesi pridáme dve alebo viac hrstí listového špenátu.
  5. Špaldoto dochutíme podľa gusta soľou, korením a bylinkami. Môžeme tiež pridať lyžicu chilli omáčky. Najlepšie je podávať špaldoto posypané kozím syrom či iným druhom syra, pretože je vďaka repe pomerne sladkasté a syr krásne vyváži jeho výbornú chuť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár