NajRecept.sk Dezerty Koláče Socialistický kávový zákusok – štafetky.
Socialistický kávový zákusok – štafetky.
Recept Socialistický kávový zákusok – štafetky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Populárny zákusok, ktorý sa robí už dlhé roky. Neodolateľná chuť a jednoduchá príprava sú len plusom. U nás sú štafetky neoddeliteľnou súčasťou rodinnej oslavy. Tentokrát som ich urobila pre mamku, ktorá ich miluje a oslavovala narodeniny. Pripravila som ich asi po druhýkrát a vyšli fantasticky. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   29.3.2025

Socialistický kávový zákusok – štafetky.

Populárny zákusok, ktorý sa robí už dlhé roky. Neodolateľná chuť a jednoduchá príprava sú len plusom. U nás sú štafetky neoddeliteľnou súčasťou rodinnej oslavy. Tentokrát som ich urobila pre mamku, ktorá ich miluje a oslavovala narodeniny. Pripravila som ich asi po druhýkrát a vyšli fantasticky. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

160 g
bielok
100 g
kryštálový cukor
40 g
hladká múka
45 g
mleté vlašské orechy
štipka
soľ

Krém:

80 g
maslo
3 lyžice
hladká múka
80 ml
uvarená čierna káva
4 lyžice
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Jednoduchý kávový krém a jemné cesto z bielkov a orieškov. Dokonalá chuť, ktorá si vás rozhodne získa. Štafetky sú klasikou, ktorú milujem od detstva. Ideálne sú na sviatky, napríklad na Vianoce či Veľkú noc, alebo na oslavy. 

  1. Bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli a kryštálovým cukrom do tuhej peny. Následne len ručne – vareškou primiešame múku a mleté vlašské orechy. Pripravené cesto nanesieme na klasický veľký plech s papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 stupňov. Pečieme asi 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na 3 rovnako dlhé pláty. 
  2. V hrnci necháme rozpustiť 40 g masla. Keď je maslo rozpustené, pridáme múku a krátko ju zarestujeme. Keď máme orestovanú múku zalejeme ju kávou. Hmotu spojíme a necháme bokom vychladnúť. V druhej miske vyšľaháme zvyšné maslo s cukrom do peny a postupne zašľaháme vychladnutú kávovú hmotu. 
  3. Krémom potrieme nakrájané pláty a tie spojíme. Necháme v chladničke zachladiť. 
  4. Vychladnuté zlepené pláty nakrájame na kocky a tie do polovice namočíme do čokoládovej polevy. Tú si môžete pripraviť podľa tohto receptu.

Štafetky nechajte na chladnom mieste stuhnúť a následne môžete podávať. Ak by ste chceli okrem nich pripraviť ešte nejaké tradičné koláčiky, môžete vyskúšať napríklad parížske rožky podľa tohto receptu.

 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár