NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny Jednohubky Socialistické mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN.
Socialistické mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN.
Recept Socialistické mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Chrumkavé mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN sú overenou klasikou, ktorá nikdy nesklame. Pripraviť ich môžete ako občerstvenie na oslavu alebo ako chutný snack pre návštevu. Dokonca šalát s čerstvými rožkami je výborný aj na raňajky či večeru.

siky.silvia siky.silvia    ·   8.10.2024

Socialistické mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN.

Chrumkavé mini rožky a pochúťkový šalát podľa ČSN sú overenou klasikou, ktorá nikdy nesklame. Pripraviť ich môžete ako občerstvenie na oslavu alebo ako chutný snack pre návštevu. Dokonca šalát s čerstvými rožkami je výborný aj na raňajky či večeru.

60 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

500 g
hladká múka
270 ml
vlažná voda
21 g
droždie
1 lyžička
kryštálový cukor
2 lyžičky
soľ
2 lyžice
maslo alebo bravčová masť

Šalát

400 g
šunková saláma
180 g
sladkokyslé uhorky
55 g
sterilizovaný hrášok
25 g
cibuľa
300 g
majonéza
10 g
kryštálový cukor
1 lyžica
worchesterská omáčka
20 g
plnotučná horčica
podľa chuti
soľ
1 lyžica
ocot
podľa chuti
mleté čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
60 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Príprava mini rožkov síce nie je tak rýchla ako pečenie jednohubiek z lístkového cesta, no rozhodne sa oplatí. Pečivo je nadýchané, chrumkavé a k šalátu ako stvorené. Okrem neho môžete následne k pochúťkovému šalátu podávať aj salámu či dokonca čerstvú zeleninu.

  1. Do misky nasypeme múku a cukor, nalejeme vlažnú vodu a rozdrobíme droždie. Necháme približne 5 minút stáť, pridáme soľ a masť a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od nádoby. Ak by bolo redšie, pridáme múku. Cesto prekryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu.
  2. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na malé bochníčky. Každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a rolujeme od širšej časti k tej užšej tak, aby nám vznikol rožok.
  3. Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prekryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte cca 45 minút. Pred pečením ich pofŕkame vlažnou vodou a následne vložíme do rúry vyhriatej na 230 °C. Rožky pečieme približne 10 až 15 minút.
  4. Kým sa rožky pečú, pripravíme si šalát. Salám a uhorky nakrájame na tenké rezance a premiešame s najemno nakrájanou cibuľou.
  5. K zmesi pridáme hrášok, horčicu, worchesterskú omáčku a majonézu. Všetko poriadne premiešame a ochutíme soľou, korením, cukrom a octom. Hotový šalát vložíme na niekoľko hodín do chladničky a následne podávame s hotovými rožkami alebo iným domácim pečivom, napríklad žemľami alebo bagetami.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár