Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, olúpeme. Nastrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiešať dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm.
Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou pritlačíme okraje, aby sa pri varení neotvorili.
Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a pirohy vkladáme po 15 kusov, premiešame, varíme, kým nevyplávajú na povrch. Ešte ich necháme chvíľu vo vode, aby cesto nebolo surové a vyberieme. Hneď ich obalíme mletým makom a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej pekárky - Blažena Sadovska