NajRecept.sk Zavaraniny Lekvár Pečený slivkový lekvár s rumom
Pečený slivkový lekvár s rumom
Recept Pečený slivkový lekvár s rumom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Haanka

Slivkový lekvár z rúry bez zbytočného státia pri panvici a nepotrebuje ani miešanie Presne tak by som mohla opísať túto sladkú dokonalosť, ktorú som nedávno robila. A nebolo to naposledy. Lekvár je perfektný a všetci si ho doma pochvaľujú. Určite vyskúšajte. Autor: Haanka

Haanka    ·   6.6.2025

Pečený slivkový lekvár s rumom

Slivkový lekvár z rúry bez zbytočného státia pri panvici a nepotrebuje ani miešanie Presne tak by som mohla opísať túto sladkú dokonalosť, ktorú som nedávno robila. A nebolo to naposledy. Lekvár je perfektný a všetci si ho doma pochvaľujú. Určite vyskúšajte. Autor: Haanka

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
2 kg
slivky
500 g
kryštalový cukor
2 lyžice
ocot
1/2 lyžičky
mletá škorica
3 ks
pomleté či rozdrvené klinčeky
4 lyžice
rum
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Pečený lekvár som robila prvýkrát a hneď sa mi vydaril. Má krásnu vôňu, dokonalú chuť a sýtu farbu, ktorá doslova priťahuje všetky pohľady. Doma ho máme najradšej na vianočke, čerstvom pečive alebo v koláčoch. Veľmi rada ho používam napríklad na plnenie týchto buchiet.

  1. Slivky umyjeme a vykôstkujeme, dáme ich na plech (ten klasický s vyšším okrajom, ako je pri každej rúre) a pokvapkáme ich octom.
  2. Takto dáme piecť do predhriatej rúry na 250 °C na 25 minút. POČAS PEČENIA SLIVKY ANI JEDNÚ NEMIEŠAME!
  3. Po uvedenej dobe slivky posypeme 25 dkg kryštálového cukru a dáme piecť na 15 minút. Po 15-tich minútkach slivky opäť posypeme cukrom a dáme ešte na ďalších 15 minút piecť do rúry. A je hotovo…
  4. Slivky by mali mať okolo seba trochu šťavičky (ak sa vám zdá, že šťavičky je veľa, tak lekvár nechajte ešte o 5 – 10 minút dlhšie v rúre), ale po vytiahnutí z rúry je za chvíľu zo šťavy hustý sirup.
  5. Slivkový lekvár prelejeme do vyššej nádoby alebo hrnca, pridáme škoricu, roztlčený klinček, rum a všetko dôkladne ponorným mixérom rozmixujeme.
  6. Už počas mixovania lekvár krásne zhustne a potom ho hneď preložíme do pohárov, zaviečkujeme a do druhého dňa otočíme hore dnom.

Hotový lekvár dajte na druhý deň na tmavé a chladné miesto, kde vám vydrží dlhé mesiace. Máte nejaké iné čerstvé ovocie a chceli by ste si pripraviť chutný džem? Vyskúšajte napríklad tento marhuľový bez gélfixu a chémie.

Môj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár