NajRecept.sk Dezerty Koláče Sladké kvetinky z majonézového cesta. Perfektná voľba pre milovníkov sladkých raňajok.
Sladké kvetinky z majonézového cesta. Perfektná voľba pre milovníkov sladkých raňajok.
Recept Sladké kvetinky z majonézového cesta. Perfektná voľba pre milovníkov sladkých raňajok.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Toto mäkučké sladké pečivo je ako stvorené pre milovníkov sladkých raňajok. Cesto je vláčne a nadýchané. Na jazyku sa doslova rozplýva. Majonéza v recepte môže znieť netradične, no verte mi, že je viac ako perfektná. Pečivo je vďaka nej čerstvé aj niekoľko dní.

siky.silvia siky.silvia    ·   14.3.2025

Sladké kvetinky z majonézového cesta. Perfektná voľba pre milovníkov sladkých raňajok.

Toto mäkučké sladké pečivo je ako stvorené pre milovníkov sladkých raňajok. Cesto je vláčne a nadýchané. Na jazyku sa doslova rozplýva. Majonéza v recepte môže znieť netradične, no verte mi, že je viac ako perfektná. Pečivo je vďaka nej čerstvé aj niekoľko dní.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
180 g
vlažná voda
110 g
majonéza
40 g
kryštálový cukor
2 ks
vanilkový cukor
1 ks
vajce
1 lyžička
citrónová kôra
21 g
droždie

Ďalej:

podľa potreby
sezam (na ozdobu)
1 lyžica
mlieko (do vajíčka na potretie)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

U nás doma prevládajú sladké raňajky. Práve preto často pripravujem rôzne kysnuté koláče. Najradšej sa vraciam k tomuto receptu na mäkké záviny, ktoré zvyčajne plním makom a orechmi. Niekedy však volím aj kakao.

  1. Vodu ohrejeme, prisypeme do nej cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Všetky ostatné suroviny dáme do misy, pridáme droždie a vypracujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Vajíčko pred pridaním do cesta rozšľaháme a použijeme len polovicu. Druhú si necháme na potretie.
  3. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na rovnaké časti (moje mali okolo 100 g). Tie necháme ešte 5 minút postáť a potom ich začneme tvarovať podľa svojich predstáv. Ja som zvolila kvetinky – tie sa pletú podobne ako kaiserky s tým rozdielom, že spojený koniec dáme do stredu pečiva.
  4. Hotové kvetinky umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, kde ich necháme ešte podkysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom, ktoré nám zostalo a do ktorého sme dali mlieko, posypeme sezamom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.

Hotové upečené kvetinky nechajte vychladnúť a môžete podávať. Aby si zachovali svoju vláčnosť a mäkkosť, skladujte ich zakryté utierkou alebo uložené v nádobe s pevným uzáverom. Podávať ich môžete s maslom, medom, kakaom alebo domácim džemom. Ja mám veľmi rada tento.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár