NajRecept.sk Dezerty Koláče Sladká focaccia so škoricou a hrozienkami
Sladká focaccia so škoricou a hrozienkami
Recept Sladká focaccia so škoricou a hrozienkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Známy taliansky chlieb focaccia poznajú mnohí predovšetkým v slanej verzii. Ja som ho urobila tentokrát na sladko so škoricou a hrozienkami a môžem povedať, že sa skutočne vydaril. Chutí veľmi podobne ako osie hniezda a je dokonalý na raňajky aj desiatu. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.5.2025

Sladká focaccia so škoricou a hrozienkami

Známy taliansky chlieb focaccia poznajú mnohí predovšetkým v slanej verzii. Ja som ho urobila tentokrát na sladko so škoricou a hrozienkami a môžem povedať, že sa skutočne vydaril. Chutí veľmi podobne ako osie hniezda a je dokonalý na raňajky aj desiatu. Autor: Jana Podoláková Burkartová

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
100 g
jemne drvený perník na strúhanie alebo perníkové sušienky
80 g
trstinový cukor
1/2 kocky
droždie
400 ml
teplá voda
1/2 lyžičky
soľ
2 lyžice
rozpustené maslo

Ďalej:

podľa chuti
škoricový cukor
podľa potreby
hrozienka
podľa potreby
jahodová marmeláda
podľa potreby
maslová mrvenička
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Príprava focaccie na sladko je rýchla a jednoduchá. Do cesta môžete okrem hrozienok pridať aj rôzne iné druhy sušeného ovocia, čokoládu alebo akékoľvek obľúbené suroviny podľa svojich predstáv.

  1. Do teplej vody dáme cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme redšie kysnuté cesto. Ak by ste doma nemali upečený perník na strúhanie, môžete ho vymeniť za tvrdšie sušienky s perníkovou príchuťou, ktoré najemno nastrúhate.
  3. Cesto vylejeme do pekáča, ktorý sme vymazali maslom a roztiahneme ho do strán. Potom ho posypeme škoricovým cukrom a hrozienkami, ktoré sme namočili do rumu alebo sirupu.
  4. Cesto preložíme, znovu roztiahneme a nanesieme náplň. Znovu preložíme, roztiahneme a na cesto nanesieme jahodovú marmeládu a posypeme ho maslovou mrveničkou. Ak neviete, ako ju spraviť, aby bola čo najchutnejšia, inšpirujte sa týmto receptom.
  5. Takto pripravenú focacciu necháme kysnúť 40 minút a potom ju vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlata.

Hotovú focacciu nechajte vychladnúť a pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom. Máte chuť na tradičnú slanú focacciu? Vyskúšajte tento recept na verziu plnenú šunkou a syrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár