NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Šišky jemné ako pavučinka. Pre lepšiu chuť pridajte do oleja na smaženie túto surovinu.
Šišky jemné ako pavučinka. Pre lepšiu chuť pridajte do oleja na smaženie túto surovinu.
Recept Šišky jemné ako pavučinka. Pre lepšiu chuť pridajte do oleja na smaženie túto surovinu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Tieto šišky boli ako pavučinka. Nadýchané, jemné a tak dobré. Plnila som ich domácim džemom. Najradšej mám kyslejšie druhy, ktoré mierne kontrastujú s inak sladkým cestom. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.12.2024

Šišky jemné ako pavučinka. Pre lepšiu chuť pridajte do oleja na smaženie túto surovinu.

Tieto šišky boli ako pavučinka. Nadýchané, jemné a tak dobré. Plnila som ich domácim džemom. Najradšej mám kyslejšie druhy, ktoré mierne kontrastujú s inak sladkým cestom. Autor: Margita Markovičová

40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
300 ml
vlažné mlieko
1 kocka
droždie
0,5 dcl
olej
1 ks
vajce
štipka
soľ
2 lyžice
práškový cukor
1 pohárik
rum
podľa potreby
olej a masť (na smaženie)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Šišky nerobievam často, no keď na ne príde čas, vždy ich robím podľa tohto receptu. Cesto je úžasne nadýchané a príjemne sladké. Po vypražení ho plním domácou marmeládou, na ktorú mám akurát chuť. Vhodná je napríklad marhuľová, ríbezľová alebo jahodová.

  1. Z mlieka, droždia a cukru vypracujeme kvások. Ten pridáme k ostatným ingredienciám a spracujeme pevné cesto. Ak by bolo príliš riedke, pridáme múku. Ak husté, pridáme mlieko.
  2. Cesto necháme hodinu kysnúť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm a vykrojíme kolieska. Ja na vykrajovanie používam pohár.
  3. Vykrojené kolieska necháme ešte podkysnúť a následne vyprážame v rozpálenom tuku – ja pre lepšiu chuť používam buď len masť, alebo masť a olej v pomere 1:1.
  4. Keď sú šišky pekne hnedé, vytiahneme ich von, položíme na obrúsok, ktorý vytiahne prebytočný olej, a naplníme džemom.

Šišky sú najlepšie hneď po vypražení, kedy sú na povrchu jemne chrumkavé a vo vnútri nadýchané a mäkké. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Dávajte si však pozor, cukor sa vie veľmi rýchlo roztopiť, preto ním šišky posypte až tesne predtým, ako ich budete jesť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár